parende tijgerlangpootmug

Natuurjournaal 21 mei 2021

Nature Today
21-MEI-2021 - Langpootmuggen weer te zien, salamanders pakken hun eitjes in.

Zo half mei kan je weer overal langpootmuggen of ‘vliegende hooiwagens’ aantreffen. Het zijn bijzondere beesten, met hun lange lijven en onhandig lange poten. Daarvan kunnen ze er zomaar eentje verliezen, maar het lijkt alsof ze dat helemaal niet belangrijk vinden! De poten groeien niet meer aan. Langpootmuggen zijn er in vele soorten en maten. Op de foto staan parende tijgerlangpootmuggen met zwart en geel op het lijf. Ondanks dat het muggen zijn, kunnen ze je niet bijten. Ze zijn in volwassen stadium onschadelijk voor de mens, maar hun larven, emelten, zijn dat niet. Zij kunnen grote schade aanrichten aan gewassen en gazons. Dan moet je hopen dat er een groep spreeuwen of roeken neerstrijken en eens goed tekeergaan, zij lusten wel pap van die larven!

Salamanderei

Kikkers leggen een heleboel eieren tegelijk, soms wel duizenden. In het water zet zich een slijmlaagje om de eitjes uit. Dat worden de bekende klonten kikkerdril. Padden doen het iets bescheidener. Zij leggen eisnoeren met enkele honderden eitjes. Dan zijn er nog de salamanders, die doen het heel anders. Een vrouwtjessalamander legt haar eitjes één voor één en vouwt ze zorgvuldig in een blaadje van een waterplant. Dat doet ze zo’n honderd tot tweehonderd keer en dan is het klaar. Het is een delicaat werkje, waar ze enkele weken mee bezig is. Als je een vijver hebt, kan je voorzichtig op zoek gaan naar gevouwen blaadjes in het water en kijken of je ook zo’n eitje kan vinden. Van maart tot en met juli kan je ze vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN