Grote klaproos Saxifraga

Natuurjournaal 28 mei 2021

Nature Today
28-MEI-2021 - Klaproos overal te zien, klein avondrood vliegt.

Het is je misschien al opgevallen dat de vrolijke klaproos zijn bloemen weer boven de begroeiing uitsteekt. De rode bloemen vallen direct op tussen anders gekleurde planten. Klaproos houdt van bewerkte grond, zoals bermen die gemaaid worden en akkers. Als de bodem een tijdje met rust gelaten wordt, verdwijnt klaproos weer. Twee soorten klaproos die veel in Nederland voorkomen, zijn bleke klaproos en gewone of grote klaproos. Bleke klaproos heeft lichte, meer oranje bloemen. Grote klaproos is intenser rood gekleurd. Kijk eens of je de verschillende klaprozen kunt zien bloeien.

Klein avondrood

De avonden worden weer langer en we kunnen ‘s avonds genieten van het avondrood (als het niet regent tenminste). Ook overdag kun je toch avondrood zien. Het klein avondrood is een mooi gekleurde nachtvlinder die nu vliegt. Overdag zit hij stil, maar ‘s avonds vliegt hij van plant naar plant om nectar te verzamelen. Met name in het duingebied heb je veel kans om deze vlinder te zien. De roze kleur van zijn vleugels laat gelijk zien waar het klein avondrood zijn naam aan te danken heeft.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga (leadfoto: grote klaproos); Marijke Verhagen, Saxifraga