Charadrius dubius. Kleine plevier

Natuurjournaal 1 juni 2021

Nature Today
1-JUN-2021 - Kleine kleine plevieren en grote beren.

Plekken waar grond wordt afgegraven of waar werkzaamheden plaatsvinden, zijn misschien niet de eerste plekken waar je vogels zou gaan kijken. Toch zijn er vogels die zich juist graag op dit soort locaties bevinden. De kleine plevier is bijvoorbeeld zo'n vogel. Hij zoekt speciaal braakliggend terrein op om te broeden. Dat broeden doet hij van april tot juli. De broedtijd varieert per paar. Bij sommige paren komen nu de eerste jongen pas uit het ei, terwijl bij andere de kuikens al uitvliegen. Kijk eens of je op kale stukken land de kleine plevier met zijn nog kleinere kuikens kunt zien rondscharrelen. De soort komt in heel Nederland voor, met name in het binnenland.

Rups van de grote beer

Kijk de komende tijd eens goed naar de grond als je buiten bent; je zou zomaar rupsen van de grote beer kunnen tegenkomen. De grote beer is een nachtvlinder die zijn naam dankt aan het uiterlijk van de rups. Die zijn namelijk behoorlijk dichtbehaard, net een berenvacht. Vooral in vochtige natuurgebieden kunnen de hoeveelheden rupsen behoorlijk oplopen. Soms worden er wel duizenden bij elkaar gezien! Ze vallen vaak op omdat ze met flinke snelheid paden oversteken, op zoek naar een plek om te verpoppen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga