Boomvalk juvenile Saxifraga

Natuurjournaal 7 juni 2021

Nature Today
7-JUN-2021 - Boomvalk begint met broeden, huisspitsmuis heeft al veel nestjes gehad.

Bij sommige vogels zijn de eerste jongen van het jaar al uitgevlogen. Andere vogels beginnen wat later met broeden. Zo ook de boomvalk, die net de eerste eieren heeft gelegd. Het vrouwtje begint met broeden zodra ze haar tweede ei heeft gelegd. Het nest bevindt zich in een oud kraaien- of eksternest; zelf een nest bouwen doet de boomvalk niet. Over een ruime maand zullen de eerste jonge boomvalken geboren worden. Dat komt goed uit, want dan zijn er ook veel jonge zwaluwen. Die kunnen nog niet goed vliegen en zijn een gemakkelijke prooi voor de boomvalk, die veel eten nodig heeft voor de jongen.

Huisspitsmuis

De boomvalk begint net, maar de huisspitsmuis is zich al volop aan het voortplanten. De voortplantingstijd van deze spitsmuis loopt van februari tot november. Inmiddels hebben de vrouwtjes de eerste twee, of zelfs al drie, nestjes gehad. Dat is maar goed ook, want uilen eten graag spitsmuizen. Ook onze eigen huiskat vangt graag huisspitsmuizen, maar eet ze niet op. Deze muizen verspreiden namelijk een vieze geur.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Martin Mollet, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga