Medicago sativa. Luzerne

Natuurjournaal 14 juni 2021

Nature Today
14-JUN-2021 - Luzerne bloeit, libellen sluipen uit.

Je kunt nu door het hele land een plant zien bloeien die wel wat op hoge, felpaarse klaver lijkt. Dit zou luzerne kunnen zijn. Het groeit rijkelijk op akkers en je treft de soort ook regelmatig aan in wegbermen. Luzerne wordt vaak op akkers ingezaaid omdat het stikstof kan binden in zijn wortels. Daarna kan het land ermee bemest worden, net als bijvoorbeeld met klaver. Het is ook een plant die veel wordt gebruikt als veevoer. Ook jij hebt misschien wel eens luzerne gegeten: de kiemgroente van luzerne is alfalfa, dat vaak wordt gebruikt ter garnering of op luxe broodjes.

Uitsluiphuid van een libel

In het voorjaar kruipen de larven van libellen uit het water om een libellen met vleugels te worden. Misschien heb je die larven wel eens in het water gezien. Ze zijn er in allerlei maten, afhankelijk van de soort libel. De grote, dikke larven zijn van de grotere libellen, de kleine, slanke van de juffers. Na enkele jaren in het water te hebben geleefd (dat is een teken van een goede waterkwaliteit), kruipen ze langs een waterplant die boven het water uitsteekt omhoog. Ze hechten zich vast en dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Vlak achter de kop van de larve breekt deze open. Daar komt de nieuwe libel uit. Dat kan enkele uren duren. Het dier moet zich helemaal oppompen en kleur krijgen. Dan zit er ineens een mooie libel tegen de stengel, de vleugels uitgevouwen. De uitsluiphuidjes kan je nu overal vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto's: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN