wespenboktor Mike Hirschler IVN

Natuurjournaal 2 juli 2021

Nature Today
2-JUL-2021 - Wespenboktor vermomt zich, stormmeeuw verlaat ouders en leer alles over tuinvlinders.

De kleine wespenboktor, of kleine wespenbok, is een soort boktor. Dat kan je zien aan het lange lijf en de lange voelsprieten die boktorren meestal hebben. Deze wespenboktor heet niet voor niets zo. Het is een onschuldig diertje dat voornamelijk van stuifmeel leeft. Om zich te beschermen tegen vijanden heeft hij zich vermomd als wesp, met gele strepen over het zwarte lijf. Dat heet mimicry: je voordoen als een ander die gevaarlijker is dan jij. Steken kan hij wel. Kleine wespenboktorren zijn ongeveer anderhalf tot twee centimeter lang en zeer algemeen op oud hout, boomschors, en dergelijke. Daar eten de larven van. De volwassen dieren leven van stuifmeel.

Stormmeeuw

Voor volwassen stormmeeuwen is het broedseizoen afgelopen. De jongen zijn nu oud genoeg om zich zelfstandig te redden en verlaten nu hun ouders. Stormmeeuwen broeden in kolonies. De kans is dus aanwezig dat de jongen alsnog in de buurt van hun ouders blijven. Met name op de Wadden broeden grote kolonies stormmeeuwen. Daarbuiten is de soort ook wel te zien. Kijk eens of je hem op open grasland naar wormen ziet trappelen.

Ben je vlinderliefhebber, of wil je juist meer leren over vlinders? Dan is juli de goede maand. Vanaf morgen begint de jaarlijkse tuinvlindertelling, die duurt tot 25 juli. Meer informatie is hier te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Jan van der Straaten, Saxifraga