Grutto

Leer kinderen alles over de grutto met de nieuwste beelden van Ruben Smit

Vogelbescherming Nederland
6-JUL-2021 - Vanaf maart volgend jaar lanceren documentairemaker Ruben Smit en Vogelbescherming Nederland het nieuwe educatieproject Grrrutto-grutto! De grutto is onlosmakelijk verbonden met Nederland, maar steeds minder kinderen hebben deze vogel ooit gezien. Tijd om dat te veranderen! Door middel van vijf digitale lessen komen de kinderen alles te weten over de grutto.

De grutto is onze Nationale Vogel! Geen vogel is zo verbonden met het Nederlandse weidelandschap. Boven de bontgekleurde weilanden weerklinkt in het voorjaar het geluid van de grutto als hij zijn eigen naam roept: Grrrutto-grutto-grutto-grutto! Tenminste… zo was het ooit.

In de afgelopen decennia ging de biodiversiteit in het landelijk gebied razendsnel achteruit. Ook de aantallen grutto's gingen achteruit. Steeds meer kinderen, en zelfs hun ouders, hebben nog nooit een grutto gezien. Waarom zou je een vogel beschermen die je helemaal niet kent?

Grutto's

Om hier verandering in te brengen, slaat Vogelbescherming Nederland de handen ineen met de beroemde documentairemaker Ruben Smit, bekend van onder andere de film De Nieuwe Wildernis. In de nieuwe natuurdocumentaire ‘Grutto, de vlucht van een iconische weidevogel’ vertelt hij het bijzondere verhaal van de grutto. Vanaf de lente 2022 zal deze documentaire in de Nederlandse bioscopen draaien.

Lessen met beelden uit de nieuwe documentaire

Met dank aan de beelden uit deze nieuwe documentaire heeft Vogelbescherming een serie van vijf lessen over de grutto gemaakt, geschikt voor het basisonderwijs. De lessen zijn gemaakt voor het digibord, met de meest fantastische beelden en interactief. Ze zijn gratis beschikbaar via de website van Vogelbescherming Nederland. Zo leren kinderen alles over de weidevogels: wat ze zo bijzonder maakt, waarom ze graag in Nederland zijn en wat ze nodig hebben om te overleven.

Vanaf maart 2022 zijn de lessen beschikbaar via de website van Vogelbescherming. Een voorproefje van de beelden is hier nu te zien.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto: Luc Hoogenstein, Saxifraga