Kuifeend Saxifraga

Natuurjournaal 15 juli 2021

Nature Today
15-JUL-2021 - Kuifeend vliegt uit, pimpernelblauwtje vliegt.

De kuifeend, met zijn opvallende zwart-witte verenkleed, is door heel Nederland in sloten en meren te vinden. Hij broedt relatief laat ten opzichte van andere eenden. De afgelopen weken zwommen er nog donkere kuikens achter hun moeder aan, maar nu zijn ook die kuikens volwassen. Mannetjes hebben nu ook een zwart-wit verenkleed, vrouwtjes zijn wat donkerder. En natuurlijk hebben de kuikens de afgelopen tijd ook hun kenmerkende kuif gekregen! Het broedseizoen van de kuifeend zit er daarmee echt op, en de soort kan zich gaan voorbereiden op de winter.

Pimpernelblauwtje

Van een algemene soort gaan we door naar een hele zeldzame soort. Het pimpernelblauwtje was in 1970 uitgestorven in Nederland, maar is geherintroduceerd. In de Moerputten, in Noord-Brabant, bevindt zich nu de enige populatie van Nederland. Nu is de tijd waarop de meeste pimpernelblauwtjes vliegen. Wie deze zeldzame soort eens zelf wil zien, moet nu op pad om te zoeken. Het pimpernelblauwtje is vooral in de vroege ochtend goed te zien. Zoals de naam al zegt, is de waardplant grote pimpernel. Rupsen eten van de bloemen, vlinders drinken de nectar.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Arthur van Dijk, Saxifraga