atalanta - primair

Tuinvlindertelling over de helft: wat komt er nog aan?

De Vlinderstichting
16-JUL-2021 - De Landelijke Tuinvlindertelling is al weer twee weken aan de gang en er zijn al duizenden tellingen gedaan. Veel mensen klagen over de weinige vlinders die ze te zien krijgen, ondanks dat er heel veel bloeiende planten in hun tuin staan. De afgelopen week kwam wel de atalanta opeens sterk opzetten en ook de komende dagen zullen er vast meer tuinvlinders te zien zijn.

Het klein koolwitje komt flink opzettenDe atalanta is met stip naar de eerste plaats gegaan, nadat eerder het klein koolwitje aan kop ging. Deze atalanta’s zijn nakomelingen van de trekvlinders die hier in het voorjaar vanuit het zuiden zijn gearriveerd en zich hier hebben voortgeplant. Waarschijnlijk aangevuld met vlinders die al weer op de terugweg zijn uit Scandinavië. Maar of de atalanta echt over twee weken nog steeds de meest gemelde vlinder is, moeten we afwachten. We zien dat ook de koolwitjes uit hun junidip komen; vooral klein koolwitje neemt sterk toe. Ook van de dagpauwoog komen nu de verse vlinders tevoorschijn. Deze kan ook een geduchte concurrent worden voor de eerste plek. Het aantal vlinders dat tot nu toe gemiddeld per telling is gezien is erg laag, mede doordat veel vlinders een stuk later vliegen dan in de voorgaande jaren. Ook was het weer niet optimaal en waren er maar een paar echt goede vlinderdagen.

Wat vlinders die u in uw tuin kunt aantreffen

Een koninginnenpage in de tuin is wel de kers op de tuinvlindertaartVoor de komende week zijn de voorspellingen gunstig. Het blijft grotendeels droog en elke dag is de zon wel meer of minder aanwezig. Met de temperatuur boven de twintig graden is het prima vlinderweer. Dat betekent dat je nu ook echt veel meer vlinders kunt verwachten in je tuin. Of het boomblauwtje ook veel gezien zal worden is twijfelachtig, want de voorjaarsgeneratie van dit felblauwe vlindertje was erg klein. Het is wel een algemene vlinder die juist in tuinen veel is aan te treffen. De rupsen leven op allerlei bomen en struiken, maar hebben wel een voorkeur voor bloemknoppen. De eitjes zullen dus vooral worden afgezet op bomen en struiken met knoppen. Ook kattenstaart is trouwens een geliefde waardplant; daar kun je dus ook eitjes en later rupsen vinden. De koninginnenpage had wel een goed voorjaar en de verwachting is dat de volgende generatie die nu tevoorschijn komt ook veel kan worden gezien.

Landelijke Tuinvlindertelling

U kunt allemaal meedoen aan de Landelijke Tuinvlindertelling. Tel, als het zonnig en niet te koud is, een kwartier lang de vlinders in uw tuin en geef deze door via Vlindermee. U kunt ook de App Vlindermee (iOs of Android) downloaden. Zowel op de site als in de app vindt u informatie over hoe u de vlinders die u ziet kunt herkennen. U kunt zo vaak tellen en doorgeven als u wilt, als u maar steeds weer op nul begint. Hier vindt u de resultaten van de Tuinvlindertelling tot nu toe.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting