Grote ratelaar Saxifraga

Natuurjournaal 16 juli 2021

Nature Today
16-JUL-2021 - Grote ratelaar bloeit, bijna geen kikkervisjes meer.

De gele bloemen van de grote ratelaar zijn nu tussen het gras te vinden. Dat heeft een reden: de plant tapt via zijn wortels mineralen af van grassen en andere planten. Dat maakt de grote ratelaar een zogenaamde halfparasiet. Het verschil met echte parasieten is dat halfparasieten niet alle benodigde voedingsstoffen van een gastheer aftappen. Je kunt grote ratelaar vooral vinden op natte plekken. Vooral hommels die groot en sterk genoeg zijn om de bloemen open te maken, zijn fan van de grote ratelaar. De nectar en de pollen zijn namelijk niet zo eenvoudig te bereiken en ook de zaden liggen vrij diep verstopt. Na de bloei kun je de rijpe zaden in de wind horen ratelen. Als je wil weten wanneer de ratelaar uitgebloeid is, of volgend jaar weer te zien is, kun je de soort als favoriet aanmerken in de Nature Today Go app.

Jonge bruine kikker

In de lente kon je in heldere meertjes en poelen kikkervisjes zien zwemmen. Sommige, zoals die van de knoflookpad, vielen extra op omdat ze groot zijn. Inmiddels wordt het lastig om nog kikkervisjes te zien; de meeste larven hebben hun metamorfose achter de rug en zijn nu veranderd in kikkers of padden. Ze moeten nog wel een stukje groeien voor ze net zo groot zijn als hun volwassen ouders. Alleen van de verschillende groene kikkers zijn er nu soms nog kikkervisjes te zien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga