Canadese gans Mike Hirschler IVN

Natuurjournaal 24 juli 2021

Nature Today
24-JUL-2021 - Grote families Canadese ganzen en cichorei staat in bloei.

Canadese ganzen komen van oorsprong uit Noord-Amerika en Canada. De eerste vogels die we hier zagen in de jaren zeventig waren ontsnapte vogels uit verzamelingen. Die gingen de natuurgebieden in. Maar al heel wat jaren hebben ze ook de steden weten te bereiken. De Canadese ganzen doen het uitstekend en er worden heel veel jongen groot. In familieverband veroorzaken ze in steden daarom nogal eens een verkeersopstopping. Of ze daardoor altijd geliefd zijn?

Cichorei

Een plant die in de zomer in bloei staat met prachtige hemelsblauwe bloemen is de cichorei. Lange staken maakt de plant, tot meer dan anderhalve meter hoog. De bloemen staan alleen overdag open, elke dag zijn er weer nieuwe. In de volksmond wordt cichorei wel ‘wegenwachter’ genoemd omdat de soort vroeger vooral veel te vinden was in de bermen langs wegen. Maar ook elders komt hij veel voor. Cichorei is familie van witlof en andijvie. Ze bloeien tot ver in het najaar en zijn zeer geliefd bij onder andere puttertjes, die ook in de winter nog voor de zaden komen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN