Stoepplantjes veroveren Nederland

Hortus botanicus Leiden
1-AUG-2021 - Hortus botanicus Leiden vraagt al een tijdje aandacht voor stoepplantjes. Sinds het coronatijdperk is botanisch stoepkrijten een rage. Vanaf vandaag publiceert Hortus botanicus Leiden ook nieuws over stoepplantjes via Nature Today. Ongeveer eens per week kunt u een natuurbericht van de Hortus verwachten.

Planten in de stad dragen bij aan de biodiversiteit en helpen de stedelijke omgeving te verkoelen. Dat geldt voor door mensen aangeplant groen, maar zeker ook voor planten die spontaan langs huizen, in boomspiegels en tussen de stenen verschijnen. ‘Onkruid’ klinkt negatief. Daarom introduceerde de Hortus botanicus Leiden het neutralere woord ‘stoepplantjes’. Waar ze hinderlijk zijn, moeten ze natuurlijk weggewied. Maar staan de stoepplantjes niet in de weg, laat ze dan staan: ze helpen de stad vergroenen.

Stoepkrijten een rage

Botanisch stoepkrijten

De Leidse Hortus was al begonnen met activiteiten rond stoepplantjes toen corona uitbrak. In de maanden dat we allemaal rond het eigen huis wandelden, werd het botanisch stoepkrijten een rage. Inmiddels kunnen we weer op stap, maar de aandacht voor de natuur in eigen omgeving blijft. Niet alleen in Leiden; overal in het land zijn groepen plantenkenners aan de wandel, om enthousiaste beginners in de botanie met een gestoepkrijte naam bij een plant op weg te helpen.

Overal ontdekken scholen, buurthuizen en milieucentra dat er met stoepplantjes van alles te doen is, waarmee je kinderen en volwassenen de ogen opent voor planten. Doe mee, pak een doosje krijtjes en wandel rond in uw buurt! Geef uw kennis door, deel uw passie voor wilde planten en draag bij aan het citizen science onderzoek naar stoepplantjes.

De Leidse Hortus deelt stoepplantjesnieuws via de sociale media, de website Stoepplantjes.nl én is voortaan regelmatig te gast bij Nature Today.

Tekst Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden
Foto's: Simone Both