Een jaguar in zijn natuurlijke leefgebied

Nederlandse speurhonden helpen in de strijd tegen jaguarstropers

Stichting IFAW
7-AUG-2021 - Waar de missie exact naartoe gaat blijft nog geheim, maar binnenkort vertrekken de Nederlandse speurhonden Bruce en Boris naar Zuid-Amerika. Ze zijn getraind in het opsporen van jaguarproducten, en zullen daar helpen in de strijd tegen stropers en smokkelaars.

Jaguars zijn de grootste katachtigen in Amerika. Hoewel de jaguar een beschermde diersoort is, worden jaguars steeds vaker gestroopt om hun huid, tanden, botten en andere lichaamsdelen. Deze worden vooral gebruikt voor sieraden of in traditionele medicatie. Ook hebben investeerders in veel Zuid-Amerikaanse landen enorme projecten opgezet voor landbouw, mijnbouw, aanleg van snelwegen en andere infrastructuur. Hierdoor hebben stropers gemakkelijker toegang gekregen tot voorheen geïsoleerde jaguarleefgebieden.

Operation Jaguar

Operation Jaguar is een gezamenlijk project van IUCN NL, het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Earth League International en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Met dit project wil men de stroperij en illegale handel in jaguars een halt toeroepen, zodat dit toproofdier zijn belangrijke rol in het ecosysteem kan blijven vervullen.

Als onderdeel van Operation Jaguar wil men speurhonden gaan inzetten. Honden hebben een veel beter reukvermogen dan mensen, en pikken veel meer omgevingssignalen op. IFAW heeft daarom Wesley Visscher van Scent Imprint Conservation Dogs ingeschakeld, die zijn honden Bruce en Boris specifiek heeft getraind in het opsporen van jaguarproducten. Hij heeft daarbij hulp gekregen van dierentuin ARTIS in Amsterdam, die een jaguarverblijf heeft. Deze heeft de honden op afstand kennis laten maken met de jaguars en geurmonsters van onder andere tanden, poep en plas beschikbaar gesteld.

Speurhonden in actie

Bruce heeft het geurmonster gevondenTijdens de training worden de labrador en terriër in verschillende omgevingen geplaatst waar ze bijvoorbeeld tussen dozen en pakketten of in auto’s en containers speuren naar de geur van jaguars. Omdat honden graag spelen, wordt het geurmonster ook wel op een speeltje aangebracht. Zo denkt de hond dat hij naar zijn speeltje op zoek is, en is hij extra gemotiveerd om het te vinden.

Na hun training zullen Bruce en Boris kunnen worden ingezet in havens en vliegvelden in Zuid-Amerikaanse landen waar ze pakketjes, bagage en voertuigen zullen besnuffelen op zoek naar jaguarproducten. Op die manier helpen zij zonder het te weten om stropers en smokkelaars te ontmaskeren, en zo de jaguar als soort te beschermen.

Tekst: International Fund for Animal Welfare (IFAW) 
Foto's: Patrick Meier; Wesley Visscher, IUCN NL