Stercorarius parasiticus. Kleine jager

Natuurjournaal 9 augustus 2021

Nature Today
9-AUG-2021 - Kleine jager te zien aan de kust, dessertbladen in bloei.

Ben je de komende tijd aan de kust? Kijk dan eens goed naar de lucht. De kleine jager is begonnen aan zijn najaarstrek en maakt nu een tussenstop in Nederland. Je kunt deze zeevogel tot oktober sporadisch vinden langs de kust, met name tijdens harde aanlandige wind. De kleine jager komt uit de jagerfamilie, waar ook de kleinste jager, middelste jager en grote jager deel van uitmaken. Jagers staan erom bekend dat ze prooi afpakken van andere zeevogels, die ze in de lucht achtervolgen. Als je de kleine jager wilt spotten, let dan op vogels die achter sterns aanjagen.

DessertbladenDe plant dessertbladen heeft een wel heel toepasselijke naam: de bladeren van deze plant werden vroeger gebruikt om kleine desserts op te serveren. De bladeren zijn groot en gekarteld en waren daarom rond 1900 door koks gewild om desserts mee op te dienen. Dat wordt nu niet meer gedaan, maar je kunt de plant hier en daar nu wel in bloei bewonderen. Dessertbladen bloeit met kleine witte tot lichtpaarse bloemen en is door heel Nederland te vinden, maar is wel vrij zeldzaam. Mocht je de plant ergens zien, stel je dan eens voor dat mensen vroeger hun toetjes op deze bladeren opgediend kregen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Peter Stein, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga