Nymphalis antiopa. Rouwmantel

Natuurjournaal 6 september 2021

Nature Today
6-SEP-2021 - Rouwmantel wordt nog steeds gezien, wespendief trekt door Nederland.

Het is al een tijdje bekend dat de in Nederland zeer zeldzame rouwmantel veel wordt gezien. Eind augustus werden veel van deze opvallende vlinders gezien. Het lijkt erop dat er sprake is van een invasiejaar, waarin er opvallend veel rouwmantels gezien worden. Ook nu worden ze nog waargenomen. De rouwmantel is een grote vlinder met roodbruine vleugels en een witte vleugelrand, waaraan je hem gemakkelijk kunt herkennen. In vorige invasiejaren bleef de rouwmantel ook de volgende jaren nog te zien in Nederland. Hoe zou het dit jaar gaan verlopen?

Wespendief

De wespendief broedt in Nederland en trekt in de nazomer naar Afrika. Op dit moment is de kans op het zien van een wespendief groter dan anders. Wespendieven uit Scandinavië trekken nu namelijk ook naar Afrika. Met oostenwind, die nu al een tijdje aanhoudt, trekken Scandinavische wespendieven door Nederland. Het onderscheiden van een buizerd en een wespendief is niet altijd makkelijk. Wespendieven hebben een langere staart en een smallere kop. Van dichterbij kun je ook zien dat de kop heel anders is dan die van de buizerd. Houd de komende tijd de lucht in de gaten, wie weet zie je een doortrekkende wespendief!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Frits Bink, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga