Sleedoorn Saxifraga

Natuurjournaal 22 september 2021

Nature Today
22-SEP-2021 - Bonte vliegenvanger trekt naar het zuiden, sleedoorn heeft vruchten.

Sleedoorn is een struik die het hele jaar opvalt. In de winter bloeit hij al, wanneer de meeste soorten nog kale takken hebben. Nu kun je hem gemakkelijk herkennen aan zijn blauwe vruchten. Ze zijn eetbaar, maar niet lekker. Als je ze nu proeft merk je hoe wrang de vruchten smaken. Proef er aan het eind van de winter nog eens een paar. Als het heeft gevroren verandert de smaak en worden ze ineens een stuk smakelijker. Van deze vruchten wordt jam en likeur gemaakt.

Bonte vliegenvanger

De bonte vliegenvanger is al een tijdje bezig met zijn trek naar het zuiden. De eerste broedvogels verlieten ons land al in juli. De soort is nog steeds te zien, maar vanaf nu wordt het aantal wel aanzienlijk kleiner. Ze moeten best een eind vliegen voor zulke kleine vogeltjes: helemaal naar tropisch West-Afrika. Op dit moment trekken ook bonte vliegenvangers uit Scandinavië door Nederland. Ook in oktober kun je deze vogels nog zien, maar in november hebben alle bonte vliegenvangers het koude noorden verlaten. In april kunnen we ze weer in Nederland verwachten. Er is veel onderzoek gedaan naar het trekgedrag van bonte vliegenvangers. Door klimaatverandering komen rupsen steeds eerder uit hun ei. De bonte vliegenvanger, die graag rupsen eet, heeft zijn trekgedrag hierop aangepast. Hij keert eerder terug naar Nederland: precies op tijd voor de rupsenpiek.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga