Adder

Natuurjournaal 5 oktober 2021

Nature Today
5-OKT-2021 - Adder en ooievaar maken zich klaar voor winter.

In september hebben addervrouwtjes hun laatste jongen gebaard. Daarom is het nu tijd om een plaats te zoeken om een winterslaap te houden. Mannetjes zijn daar al wat eerder aan begonnen, vrouwtjes kon je nog buiten tegenkomen. Vanaf nu wordt die kans echt minder. Adders leven voornamelijk solitair, maar in de winter zoeken ze elkaar soms op. Ze overwinteren dan op een plek die niet bevriest. Dat kan een oud konijnenhol zijn, of een holte tussen boomwortels. Daar blijven ze tot februari of maart, tot het warm genoeg is om weer naar buiten te komen.

Ooievaars zoeken elkaar ook op, maar om een andere reden: zij trekken massaal in groepen naar Afrika. Misschien is het je al opgevallen dat er de laatste weken minder ooievaars te zien waren. Deze zijn onderweg naar het warmere zuiden. Een deel van de ooievaars blijft in Nederland, en is dus de hele winter te zien. Dit zijn vaak ooievaars uit een herintroductieprogramma, of jongen van zulke ooievaars. Die zijn gewend om in de winter bijgevoerd te worden. Als dat niet gebeurt, is dat geen probleem. Zolang de Nederlandse winter niet te streng wordt, kan een ooievaar best overwinteren in Nederland.

Ooievaars in de winter in Nederland

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga