Koninginnekruid

Natuurjournaal 14 oktober 2021

Nature Today
14-OKT-2021 - Koninginnekruid draagt zaad en keep bereikt Nederland.

De hele zomer lang konden we genieten van bloeiend koninginnekruid. Met haar roze bloemen fleurde deze grote plant de waterkant op. Nu valt de plant nog steeds op, want ze draagt zaad. Deze zaden hebben pluizige haren. Daarom lijkt het nu alsof de bloem van koninginnekruid uit een pluizige bol bestaat. Kijk eens of je het uitgebloeide koninginnekruid kunt zien staan. En ben je niet zo koningsgezind? Dan kan je de soort ook leverkruid noemen. Deze alternatieve naam wordt gebruikt door mensen die tegen het koningshuis zijn. De soort zou vroeger namelijk gebruikt zijn om leverkwalen te behandelen.

De keep is de noordelijke tegenhanger van onze vink. In Scandinavische loofbossen broedt deze soort volop. Maar waar de meeste vinken het hele jaar door in Nederland blijven, is de keep een trekvogel. Er worden de laatste tijd veel kepen gezien in Nederland. Ze vliegen door heel Europa, op zoek naar de perfecte plek om te overwinteren. Een deel van de kepen die nu in Nederland zijn, zullen hier de winter doorbrengen. Ze mengen zich soms in groepjes vinken. Kijk buiten eens of je jouw eerste keep van het jaar ziet!

Keep

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga