De website Alles over paddenstoelen bestaat tien jaar

Nederlandse Mycologische Vereniging
27-OKT-2021 - Tien jaar geleden werd op deze plaats de website Allesoverpaddenstoelen.nl aangekondigd. Sindsdien zijn vele honderden pagina's boordevol informatie over paddenstoelen en schimmels toegevoegd. Initiatiefnemer Aldert Gutter en topmycoloog Machiel Noordeloos staan garant voor betrouwbare en soms verrassende achtergrondinformatie, geschikt voor iedere geïnteresseerde.

Of je nu scholier bent of student, natuurgids of biologiedocent, de twee initiatiefnemers Aldert Gutter en topmycoloog Machiel Noordeloos staan garant voor begrijpbare en betrouwbare achtergrondinformatie. Het mag duidelijk zijn dat je zo'n website niet zomaar bouwt en dat deze nooit af komt. Elk jaar worden vele nieuwe pagina's toegevoegd of in detail aangepast of uitgebreid. Naast de genoemde auteurs hebben al meer dan 25 andere meer en minder bekende mycologen uit Nederland en Vlaanderen informatieve bijdragen geleverd.

Logo Alles over paddenstoelenDe auteurs zelf, Aldert Gutter en Machiel Noordeloos, zijn allebei al meer dan vijftig jaar met paddenstoelen bezig. Aldert, in het dagelijks leven biologiedocent en webmaster van de verenigingswebsite Mycologen.nl, begeleidde talloze mensen tijdens excursies en reizen in binnen- en buitenland en leidde vele IVN-natuurgidsen op. Sinds 2013 verzorgt hij de mycologiecursus aan Universiteit Utrecht. Machiel is gepensioneerd beroepsmycoloog die aan het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden, onderdeel van Naturalis Biodiversity Center, verbonden was en is een van 's werelds belangrijkste paddenstoelentaxonomen. Veel belangrijke standaardwerken verschenen van zijn hand. Ook nu nog werkt hij aan belangrijke groepen zoals satijnzwammen en boleten en recent schreef hij de populaire veldgids 'Paddenstoelen van de zeereep'. Beiden zetten zich ook belangeloos in door namens de Nederlandse Mycologische Vereniging online lezingen te geven over onderwerpen uit het vakgebied.

Jubileum 10 jaar Alles over paddenstoelen

AllesOverPaddenstoelen.nl biedt achtergrondinformatie, maar ook actuele kennis. Ook nieuwsfeiten worden soms opgenomen en geduid. Zo kan men al informatie vinden over de mogelijke inzet van paddenstoelen als medicijn tegen kanker en de ontwikkelingen op dat gebied, maar ook achtergrondinformatie over bijvoorbeeld hedendaagse toepassingen van schimmels, waaronder bijvoorbeeld de mogelijkheid je te laten begraven in een doodskist van mycelium. Wie serieus paddenstoelen wil leren determineren kan hier ook terecht: alle basishandreikingen, van de vraag welke boeken je moet kiezen, op welke determinatiekenmerken in de verschillende groepen je moet letten, hoe je op de juiste manier werkt met een microscoop (waarbij ook zinvolle technische informatie wordt gegeven) en welke chemicaliën je kunt gebruiken, worden geboden. Uiteraard vind je hier de nieuwste inzichten op het gebied van moleculaire en taxonomische indelingen, onder andere in de vorm van een actuele verwantschapsboom en bijbehorende achtergrondinformatie. Een overzicht van de allernieuwste paddenstoelenliteratuur in Europa, voor zowel beginners als specialisten, wordt voortdurend bijgehouden. Ook is er de mogelijkheid voor kinderen en volwassenen om eigen ervaringen met paddenstoelen te delen of vragen te stellen. Leuke, interessante of informatieve bijdragen konden al verschillende malen aan de website worden toegevoegd. 

In 2013 werd Allesoverpaddenstoelen.nl in Vlaanderen uitgeroepen tot "Beste website met nut voor de gemeenschap" en in 2017 was de website mede de reden van de toekenning van de Cool & van der Lek-prijs aan Aldert Gutter. Machiel Noordeloos was in 2011 al het erelidmaatschap van de Nederlandse Mycologische Vereniging toegekend.

Tekst en foto: Aldert Gutter (Leadfoto: Prachtmycena), Nederlandse Mycologische Vereniging
Logo's: Maurice van der Molen; Aldert Gutter