Kraanvogel

Natuurjournaal 27 oktober 2021

Nature Today
27-OKT-2021 - Kijken naar kraanvogels en wilde kardinaalsmuts heeft vruchten.

Wil je graag kraanvogels op trek zien? Dan is nu het moment om naar buiten te gaan! Eerder schreven we al over de trek van kraanvogels. Het massale overvliegen en hun trompetterende roep zijn altijd weer spektakels. Nu is de piek van de kraanvogeltrek. Er worden grote groepen vliegende kraanvogels waargenomen. De beste kans om ze te spotten heb je in Oost-Nederland. Met oostenwind zijn ze ook verder landinwaarts te zien, maar het lijkt er de komende tijd niet op dat er oostenwind gaat komen. Op naar Oost-Nederland voor de kraanvogeltrek dus!

Wilde kardinaalsmuts is een struik waar je in de lente en zomer waarschijnlijk zo voorbij zou lopen. De bloemen en de bladeren zijn niet bepaald opvallend. Maar nu, wanneer de struik vruchten draagt, is hij niet te missen. De felgekleurde oranje-rode vruchten vallen direct op. Je kunt wel begrijpen waar de soortnaam vandaan komt: de vruchten lijken net een hoofd met een mutsje. Ze zien er misschien ook smakelijk uit, maar je kunt ze beter met rust laten, want de bessen zijn giftig voor mensen. Niet voor vogels, die smullen ervan en helpen zo de soort verder te verspreiden.

Ben je geïnteresseerd in vissen, reptielen en amfibieën? Dan is de landelijke RAVON-dag misschien iets voor jou. Op zaterdag 13 november vindt de 2021 editie van de RAVON-dag plaats: het jaarlijkse evenement voor vrijwilligers, onderzoekers en geïnteresseerden die zich bezighouden met reptielen, vissen en amfibieën. Het evenement vindt online plaats en deelnemen is gratis, maar je moet je wel eerst aanmelden. Meer informatie is hier te vinden.

Wilde kardinaalsmuts

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga