Zwarte mees Saxifraga

Natuurjournaal 29 oktober 2021

Nature Today
29-OKT-2021 - Veel zwarte mezen en sluiers van bosrank.

Er lijken dit jaar veel zwarte mezen naar Nederland te komen. Het zijn broedvogels uit Oost-Europa, die de laatste weken veel in het land gezien worden. Of zwarte mezen hier overwinteren, verschilt per jaar. Het laatste jaar dat er veel zwarte mezen werden gezien was in 2015. Waarschijnlijk kunnen ze hier meer eten vinden dan in hun broedgebieden. Kijk eens of je deze mezen ook kunt vinden. Ze lijken op koolmezen, maar zijn kleiner en valer. Hoewel ze in hun broedgebied alleen in naaldbossen leven, komen ze hier ook regelmatig af op voedertafels. Vul dus de tafel bij en hang de vetbollen op – ook fijn voor andere vogels!

Bosrank

Je zou misschien denken dat lianen typisch tropische planten zijn. Toch komen er in Nederland ook een aantal liaansoorten voor; in feite is elke houtige klimplant die bomen als steun gebruikt een liaan. Bosrank is een opvallende Nederlandse liaan. ‘s Zomers vallen de grote witte bloemen direct op. Nu, in de herfst, is de plant uitgebloeid en draagt hij vruchten. Deze zijn pluizig en wit. Zo vormt bosrank pluizige sluiers over de planten waar hij overheen groeit. Wanneer andere planten hun blad verliezen valt bosrank extra op. Je kunt de soort vooral vinden in het rivierengebied, langs de kust en in Zuid-Limburg.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luuk Vermeer, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga