Waterral

Natuurjournaal 1 november 2021

Nature Today
1-NOV-2021 - Waterral trekt door Nederland, kleine watersalamander goed verstopt.

De waterral is een wat verlegen vogel. Hij laat zich niet snel zien, het liefst verstopt hij zich in het riet. Als hij bang is vliegt hij niet op, maar loopt gewoon een stukje dieper het riet in. Vanuit daar kun je wel zijn typische geluid horen: het klinkt als het gegil van een varken. In de herfst trekken waterrallen uit Noord- en Midden-Europa door Nederland. Sommige blijven hier overwinteren, andere trekken nog een stukje verder door. De meeste Nederlandse broedvogels blijven in Nederland, maar een aantal vogels sluit zich aan bij de trekkende waterrallen en overwintert in het Middellandse Zeegebied. Het zijn vogels die ‘s nachts trekken. Dan zijn deze schuwe vogels ineens opvallend: je ziet ze niet, maar je kunt wel hun opvallende roep tijdens de trek horen!

Luister hier naar het geluid van de waterral op trek (Bron: Joost van Bruggen)

Kleine watersalamander

In de winter overwinteren de meeste kleine watersalamanders op het land. Goed verstopt tussen stenen en houtblokken brengen ze de winter in rust door. In februari zullen ze massaal tevoorschijn komen en het water opzoeken om zich voort te planten. Zover is het nog lang niet. Tot die tijd kun je de salamanders in je eigen tuin een handje helpen. Leg wat stenen of hout neer, daar verstoppen ze zich graag tussen. Zo help je ook andere dieren die een winterrust houden in de tuin.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Kees Marijnissen, Saxifraga
Geluid: Joost van Bruggen, Xeno-Canto