RAVON-dag 2021: hoe gaat het met onze reptielen, amfibieën en vissen?

Stichting RAVON
10-NOV-2021 - Op zaterdag 13 november aanstaande vindt de 2021-editie van de RAVON-dag plaats: het jaarlijkse evenement voor vrijwilligers, onderzoekers en geïnteresseerden die zich bezighouden met reptielen, vissen en amfibieën. Ook dit jaar is er weer een uiteenlopend programma, dat wederom geheel online te volgen is. Deelname is gratis; aanmelden is vereist.

Wat kun je verwachten?

Interactieve presentaties over inheems moerasgebied midden in de stad, de situatie van de paling anno 2021, de Rode Lijst Amfibieën en Reptielen, de nieuwe Vissenatlas die begin 2022 verschijnt, oplossingen voor padden in het riool en de Amfibieën Fotoveldgids. Afgewisseld met filmpjes, een heus prijzenfestijn en verrassende intermezzo's. Aanmelden kan hier.

Programma uitgelicht

De nieuwe vissenatlas Nederland

Vissenatlas Nederland, door Jan Kranenbarg en Jelger Herder

In januari 2022 verschijnt de nieuwe Vissenatlas van Nederland. In deze presentatie geven Jan Kranenbarg en Jelger Herder een sneakpreview van de inhoud van de atlas. Het gegevensbestand bevat maar liefst vier miljoen waarnemingen uit 26.000 kilometerhokken. Het aantal soorten dat beschreven wordt is toegenomen van 56 naar 80, met name door de komst van exoten.

De nieuwe uitgave is met 300 pagina’s twee keer zo dik als de vorige atlas. Uit de trendanalyses blijkt dat van de inheemse soorten sinds 1990 ongeveer 15 procent is toegenomen, 40 procent stabiel bleef en 20 procent afnam. Jan en Jelger laten zien wat er in de verschillende hoofdstukken van de atlas aan bod komt en sluiten af met een beschouwing over hoe het ervoor staat met de vissen van Nederland en wat er nodig is voor een verder herstel van de visgemeenschap.  

Aal in beweging, door Martijn Schiphouwer

RAVON zet zich met vele partners al jaren in voor de aal. Dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij in 2019 kwamen de activiteiten in een stroomversnelling. We nemen je mee in wat er allemaal bereikt is en welke mijlpalen er nog aan de horizon liggen. Wist je bijvoorbeeld dat dit jaar de uitreiking van de Power to the Palingprijs leidde tot een aangenomen motie in de Tweede kamer? Hoe zit het met de werking van vispassages en waar wordt gewerkt aan het tweede aalreservaat in Nederland?

Paling

Tuin er maar in!, door Maarten Bruns

IVN Natuureducatie en RAVON werken samen aan Tuiny Poel - zes vierkante meter inheems moerasgebied midden in de stad. Goed voor amfibieën, vogels, insecten en zoogdieren. Maar waarom doen we dit? Op welke manier draagt deze stadsnatuur bij aan natuurontwikkeling en natuurbeleving? Maarten Bruns neemt je mee in de wereld van de stadsnatuur en gaat in op de ontwikkelingen rond Tuiny Poel en andere participatieve stadsnatuurprojecten.

Maarten Bruns neemt je mee in de wereld van de stadsnatuur

Winnaars en verliezers - Een nieuwe Rode Lijst in de maak, door Raymond Creemers

RAVON werkt aan het opstellen van een nieuwe Rode Lijst voor amfibieën en reptielen. Sinds de laatste Rode Lijst (2007) is het aantal waarnemingen verdrievoudigd. Online invoermogelijkheden en apps vergemakkelijken het werk van de waarnemer. Er zijn ook nieuwe bedreigingen en drukfactoren voor soorten bijgekomen. Daarnaast doen zich ook nieuwe kansen voor uitbreiding van soorten voor. We schetsen de belangrijkste veranderingen en de achterliggende oorzaken waarom soorten voor- of achteruitgaan. Wie zijn de grote winnaars en wie zijn de verliezers voor de nieuwe Rode Lijst?

Padden in de Put, door C.L. Vermeulen

Het is al bijna tien jaar bekend hoe ongelooflijk veel amfibieën er alleen al in Nederland jaarlijks in het riool verdwijnen. Welke oplossingen zijn er intussen bedacht en gebeurt daar ook iets mee?
C.L. Vermeulen, coördinator Paddenpatrouille KNNV Leiden en zelfstandig vertaler, haalt sinds 2014 amfibieën uit kolken. Hij richtte in 2020 de Paddenpatrouille op en lobbyt voor de bescherming van natuur in de stad, ook als voorzitter van Stichting Groen Cronesteyn.

De Amfibieën fotoveldgids – Een tipje van de sluiter, door Paul van Hoof (animatie)

Meer informatie en aanmelden op deze website.

Tekst: Jeroen van Riet, RAVON
Foto's: Maarten Bruns; Jelger Herder, RAVON; Jeroen van Riet, RAVON