Bruine herfstuil

Natuurjournaal 17 november 2021

Nature Today
17-NOV-2021 - Bruine herfstuil vliegt, smelleken overwintert in Nederland.

Het is koud en somber weer buiten; je zou kunnen zeggen dat dit weer perfect past bij de bruine herfstuil. Deze nachtvlinder vliegt al vanaf augustus en trotseert nog tot eind november de donkere herfstnachten. Het is een heel algemene soort die in heel Nederland te vinden is. In de tuin komt de soort bijvoorbeeld af op braam en klimop. Je kunt deze nachtvlinder, en andere soorten, ook lokken door stroop op bomen te smeren. Het is altijd weer een verrassing welke soorten er dan gelokt worden!

De torenvalk is ongetwijfeld de meest geziene valk van Nederland. In de zomer kan een gespotte kleine valk ook een boomvalk zijn. Deze soort verlaat ons land in de herfst, maar daar komt het smelleken voor terug. De kleinste valkensoort broedt in Noord-Europa, maar brengt in kleine aantallen de winter in Nederland door. Hier jaagt hij op zangvogels en soms ook vogels die bijna net zo groot zijn als hijzelf, zoals kramsvogels. Kijk vooral eens goed naar de lucht op het platteland in de kustprovincies. Een kleine valk is dus waarschijnlijk een torenvalk, maar misschien wel een smelleken!

Smelleken

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Nely Honig, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga