In 2014 coördineerde IFAW een inbeslagname van wilde dieren in New York, waarbij tijgers, leeuwen, beren en wolven betrokken waren

Achter schokkende onthullingen schuilt een serieus probleem

Stichting IFAW
20-NOV-2021 - Sinds deze week is Tiger King 2 in première gegaan op Netflix, het vervolg op de documentairereeks 'Tiger King: Murder, Mayham and Madness' die in maart 2020 wereldwijd bekend werd. Ook dit vervolg geeft een inkijkje in de bizarre wereld van dierenhandelaren, eigenaren van grote katachtigen als huisdieren en bezitters van private dierentuinen.

Wrede praktijken

Tiger King 2 bevat schokkende, nieuwe onthullingen die soms te gek voor woorden lijken te zijn. Echter, achter de speculaties en intriges gaat een serieus probleem schuil. Want mede door afbeeldingen in de popcultuur van grote katachtigen in gevangenschap – van Tiger King tot de opkomst van 'tijger-selfies' op sociale media – wordt de uitbuiting van tijgers en andere grote katachtigen mede in stand gehouden.

Tijgers in gevangenschap

Volgens schattingen worden er in de VS meer tijgers in gevangenschap gehouden dan de paar duizend die wereldwijd nog in het wild leven. Deze dieren worden afschuwelijk behandeld en onderworpen aan bijvoorbeeld 'welpknuffelen' en 'versneld fokken', onder andere in ongekwalificeerde particuliere dierentuinen langs de weg die met weinig toezicht of verantwoordelijkheid werken. 

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) werkt al jarenlang om de problemen met het privébezit van grote katachtigen in de VS aan te pakken. Na de eerste 24 tijgers die de organisatie redde in 2003, heeft zij meer dan 150 andere grote katachtigen gered van onmenselijke omstandigheden. Een maand voordat de eerste Tiger King-reeks uitkwam in 2020, werkte IFAW samen met een opvangcentrum in Arkansas om twee tijgers te redden uit een achtertuin van private eigenaren in Oklahoma, die waren gefokt in Joe Exotic’s 'dierentuin'.

Tiger Queens

Om de barre omstandigheden waarin deze dieren worden vastgehouden onder de aandacht te brengen, bracht de Big Cat Sanctuary Alliance (BCSA) in de VS met steun van IFAW begin november Tiger Queens (Engels) uit.

Tiger Queens is een openhartige discussie tussen vier ongelooflijke vrouwen die hun leven hebben gewijd aan het runnen van volledig geaccrediteerde dierenverblijven die levenslange zorg bieden aan tijgers, leeuwen, luipaarden en andere grote katachtigen die zijn gered van wrede omstandigheden. Ze laten zien wat een enorme toewijding er nodig is om een ​​echt dierenverblijf te leiden en hoe anders het kan zijn dan de buitensporigheden die je in de Tiger King-series ziet.

Wat kan jij doen om te helpen deze dieren te redden?

  • Maak geen selfies met schattige tijgerwelpjes of volwassen grote katachtigen aan kettingen tijdens je vakantie.
  • Doe wat onderzoek voordat je een dierenverblijf bezoekt, zodat je niet onbewust het voortbestaan van ongekwalificeerde verblijven in de hand werkt.
  • Maak een melding van de online verkoop van producten van wilde dieren, via de meldingsmechanismen op online marktplaatsen en sociale media en/of via het formulier van onze coalitie.

Tekst: IFAW
Foto: Kerry Branon, IFAW (leadfoto: in 2014 coördineerde IFAW een inbeslagname van wilde dieren in New York, waarbij tijgers, leeuwen, beren en wolven betrokken waren)