Walrus

Gezocht: walrus-detectives

WWF Nederland
24-NOV-2021 - Heb jij oog voor detail? Ben je vasthoudend? En speel je Waar is Wally bijna met je ogen dicht? Dan kunnen we jouw skills goed gebruiken! We zijn niet op zoek naar Wally, maar naar walrussen. Die kunnen namelijk wel wat hulp gebruiken. Het slechte nieuws: walrussen hebben te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Het goede nieuws: wij kunnen ze dus helpen.

WWF en de British Antarctic Survey (BAS) lanceerden een grootschalig onderzoek naar de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. Door je aan te melden als walrus-detective, kun jij helpen met dit onderzoek!

Op veel plekken merken we de effecten van klimaatverandering, maar op weinig plekken meer dan in het poolgebied: dit warmt drie keer sneller op dan de rest van de wereld. Walrussen zijn afhankelijk van zee-ijs, maar door de snelle opwarming smelt hun leefgebied letterlijk onder hen vandaan. Ze moeten op zoek naar nieuwe rustplaatsen op land, waardoor ze verder moeten zwemmen, ze verbruiken meer energie tijdens het zoeken naar voedsel en ze krijgen een steeds kleiner leefgebied. Door het smelten van het zee-ijs, wordt het poolgebied ook makkelijker toegankelijk voor scheepvaart en industrie. Deze nieuwe ontwikkelingen vormen ook een gevaar voor de walrus.

Onderzoek zonder verstoring

Het poolgebied is enorm groot en continu in verandering. Hierdoor weten we nog onvoldoende over het aantal walrussen dat er leeft, de verschuiving in hun leefgebied en hun vermogen zich aan te passen aan al deze veranderingen. WWF en BAS verzamelden duizenden satellietbeelden van het leefgebied van Atlantische en Laptev-walrussen. Satellietbeelden vormen een goede onderzoeksmethode, omdat we niet dichtbij de walrussen hoeven te komen, hen niet verstoren, en de beelden grote gebieden in kaart kunnen brengen.

Om al deze beelden te analyseren, hebben we jouw hulp nodig. De eerste stap is om de beelden te onderzoeken op de aanwezigheid van walruskolonies. Deze eerste fase loopt tot 31 maart 2022. In fase twee vragen we je hulp om het aantal walrussen in de gevonden kolonies te tellen. Het onderzoek duurt vijf jaar, en de verschillende fases worden door de jaren heen herhaald. Zo krijgen we een goed beeld van het aantal walrussen, hun verspreidingsgebied en de manier waarop we hen kunnen beschermen.

Via deze website kun je meedoen met het analyseren van de satellietbeelden.

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto: Tony Wu, WWF