Huisspitsmuis Saxifraga

Natuurjournaal 25 november 2021

Nature Today
25-NOV-2021 - Watersnippen zijn op trek en huisspitsmuis in de winter.

De huisspitsmuis moet zich ook klaarmaken voor de koude winter. Voor deze kleine spitsmuis verandert er maar weinig. Je kunt hem nog steeds tegenkomen (al is de grootste kans dat je een spitsmuis tegenkomt als meegebracht ‘cadeautje’ van de kat). Hij blijft de hele winter actief, en legt geen wintervoorraad aan. De huisspitsmuis moet de hele dag door eten zoeken, want hij moet dagelijks zijn hele lichaamsgewicht aan eten binnenkrijgen om de winter door te komen. Omgerekend zou dat betekenen dat je als mens elke dag zo’n 75 kilogram voedsel moet binnenkrijgen!

Watersnippen

Als je nu ergens bij een water loopt waar riet of andere planten langs de oevers groeien, heb je grote kans dat je diverse vogels op ziet vliegen. Een van die vogels is de watersnip. Hoewel deze vogel hier jaarrond voorkomt, trekken ook veel exemplaren door Nederland naar het zuiden. Je zal ze niet snel zien, want de schutkleuren in diverse bruintinten zijn zeer efficiënt. Helaas zijn het wel erg schichtige vogels die zich verraden door op te vliegen. Het gaat heel snel, maar als je een rond vogeltje met een extreem lange snavel op ziet vliegen en zigzaggend weg ziet vliegen terwijl hij krassende geluiden maakt, dan heb je een glimp van een watersnip gezien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN