De kikkerpoel: een oase in het landschap

Stichting RAVON
1-DEC-2021 - Iedereen kent wel een kikkerpoel. Daar waar je op een warme zomeravond het luide gekwaak van de groene kikkers al van ver hoort. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Onderhoud aan een poel is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat kikkers zich thuis voelen. Mick Vos van RAVON neemt je in onderstaand filmpje mee langs verschillende poelen en licht de vijf belangrijkste vuistregels toe.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Poelenbeheer in Nederland (bron: RAVON)

Vuistregels

Kikkers houden van warmte. Een goede kikkerpoel ligt dus in de zon, met plekjes waar kikkers, maar ook salamanders en verschillende andere soorten, zoals insecten, zich kunnen opwarmen. Er moet voldoende voedsel aanwezig zijn, en natuurlijk moeten ze ook weer makkelijk uit de poel kunnen komen. Bij een steile oever of oeverbeschoeiing is dat nog niet zo vanzelfsprekend. Zo zijn er nog een aantal vuistregels op te noemen waarmee je een gewone poel om kan toveren tot een echte oase van biodiversiteit; zodat je ook zelf een goed onderhouden poel van een slecht onderhouden poel kunt onderscheiden. (Tekst gaat verder onder foto's)

Still (drone) van een poel uit de video

Still uit de video van een bruine kikker

Doe mee

Wil je meehelpen met het stimuleren van beheer van poelen? Geef poelen en hun actuele onderhoudstatus door via de interactieve poelenkaart op poelen.nu. Op deze website vind je tevens een hele hoop informatie over poelen, onderhoud en beheer. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mick Vos van RAVON.

Tekst: Naomi Lambrikx, RAVON
Foto's: Arthur de Bruin; Lars van Peij, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap
Video en regie: Naomi Lambrikx
Projectleiding: Frank Spikmans
Presentatie: Mick Vos