bultrug met kalf

Shell begint seismisch onderzoek voor Zuid-Afrikaanse kust

Stichting IFAW
4-DEC-2021 - Oliegigant Shell begint een seismisch onderzoek voor de kust van Zuid-Afrika. Maandenlang zullen luchtdrukkanonnen elke tien seconden geluidsgolven onder water afvuren. IFAW en andere natuurbeschermers hebben hier bezwaar tegen omdat de gevolgen voor zeedieren verwoestend kunnen zijn. Bovendien dreigt de lokale bevolking inkomsten te verliezen.

Eerder deze week wilde oliegigant Shell beginnen met een seismisch onderzoek voor een ongerept deel van de Zuid-Afrikaanse kust. Tijdens het gas- en olieonderzoek, dat naar verwachting vier tot vijf maanden zal duren, vuren luchtdrukkanonnen om de tien seconden geluidsgolven onder water af. De explosies bestrijken meer dan zesduizend vierkante kilometer oceaan, ongeveer twintig kilometer uit de kust.

De Zuid-Afrikaanse Wild Coast is een ongerept stuk kustlijn van enorm belang. De relatief warme Agulhasstroom, die langs de oostkust van Zuid-Afrika naar het zuiden stroomt, creëert een ecosysteem dat bijdraagt aan zowel een levendige visserijsector, met ondersteuning van ambachtelijke vissers, als de toerisme-industrie van de Wild Coast.

De gevolgen voor alle zeedieren, waaronder walvissen, dolfijnen, haaien, inktvissen en bedreigde diersoorten zoals karetschildpadden en zelfs pinguïns, zouden verwoestend kunnen zijn. Hoge niveaus van onderwaterlawaai door scheepvaart, olie- en gasexploratie, sonartraining van de marine en bouwwerkzaamheden verminderen drastisch het vermogen van zeedieren om te communiceren, zich te voeden, zich voort te planten en te overleven. Daarnaast dreigt ook de lokale bevolking haar inkomsten uit visserij en toerisme te verliezen.

Zuidkaper

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en andere natuurbeschermers hebben er bij de Zuid-Afrikaanse regering op aangedrongen om het geplande onderzoek van Shell te heroverwegen. “We zitten midden in een klimaat- en biodiversiteitscrisis. Dan is het niet meer te verantwoorden dat er nog naar olie en gas wordt gezocht in kwetsbare natuurgebieden waar beschermde dieren leven die hierdoor ernstig bedreigd worden”, aldus Sabine Zwiers, senior campaigner bij IFAW Nederland.

Helaas heeft een Zuid-Afrikaanse rechtbank gisteren bepaald dat 'onvoldoende' kan worden aangetoond dat het seismisch onderzoek tot onherstelbare schade zal leiden. Dit terwijl een goedgekeurde milieu-effectenrapportage schijnbaar het tegendeel zou laten zien.

Wij betreuren deze beslissing en denken terug aan de olieramp met de Deepwater Horizon in april 2010 in de Golf van Mexico, die resulteerde in miljarden dollars schade aan natuurlijke hulpbronnen. Een olielek in de snelle Agulhasstroom zou catastrofaal zijn en het zeeleven en ook de bestaansmiddelen van lokale gemeenschappen vernietigen. De belangen van aandeelhouders boven die van lokale gemeenschappen en wilde dieren verkiezen is geen verstandige keuze.

Tekst: International Fund for Animal Welfare
Foto's: Vanessa Mignon (leadfoto: bultrug met kalf); Rudi van Aarde