Adéliepinguïn

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

WWF Nederland
19-DEC-2020 - Een oceaangebied van 4500 vierkante kilometer rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de zuidpool beter te beschermen.

Het besluit wordt ondersteund door de Association for Responsible Krill Fishing (ARK) en een NGO-coalitie van WWF, GreenpeaceThe Pew Charitable Trusts en Oceanites. Door deze afgesproken sluiting zullen bijna alle krillvisserijbedrijven die actief zijn in Antarctica de vrijwillige beperkingszones uitbreiden die al eerder, in 2018, van kracht werden. De krill waar hier op gevist wordt, is een klein schaaldier en een sleutelsoort in het Antarctische voedselweb. Het is een belangrijke voedselbron voor onder andere pinguïns, zeehonden en walvissen.

Antarctische krill

Gunstig voor adeliepinguïns

Deze stap biedt een betere bescherming aan de grootste adeliepinguïnkolonie in de regio. Een kolonie die kampt met een sterke daling van het aantal dieren. Door dit visserijgebied te sluiten, versterkt de krill-industrie haar voorzorgsbenadering, waarbij nu de tijd en ruimte worden gecreëerd om belangrijke ecosysteemwaarden in stand te houden en ook om zo beter het effect van de visserij op de pinguïns in kaart te kunnen brengen.

Adeliepinguïns

Iconische oceaanreuzen

Chris Johnson, Walvis- en Antarctica-expert bij WWF Internationaal: “Het Antarctisch Schiereiland is een van de meest spectaculaire en kwetsbare plekken op aarde. Deze regio is de thuisbasis van iconische oceaanreuzen zoals vinvissen, bultruggen en dwergvinvissen die zich voeden met kleine Antarctische krill. Er is een enorme rijkdom aan wildlife zoals zeehonden, zeevogels en pinguïns. Sinds 1979 is de tijd dat er hier zee-ijs is jaarlijks met 85 dagen afgenomen, met grote gevolgen voor de natuur. We moeten de natuur nu zoveel mogelijk ruimte geven om zich aan deze veranderende omstandigheden aan te kunnen passen. Ik ben blij met deze stap en roep overheden op om hun toezeggingen om Antarctica te beschermen na te komen."

Bultrug in Antarctica

Succesvolle samenwerking

Tijdens overleggen in 2018 met Greenpeace, The Pew Charitable Trusts en WWF hebben 's werelds toonaangevende krillbedrijven afgesproken om te stoppen met vissen tijdens het broedseizoen van de pinguïns in enkele van de voor deze dieren cruciale gebieden. In het visseizoen van 2020 en 2021 zullen deze krillbedrijven permanent stoppen met vissen in een - voor de pinguïns - cruciaal gebied van 4500 vierkante kilometer. Daarnaast blijven ze het proces ondersteunen om een ​​uitgestrekt beschermd gebied in de regio te creëren, door middel van belangenbehartiging en bijdrage aan relevant wetenschappelijk onderzoek. Een mooi resultaat en een goed vooruitzicht voor de natuur in Antarctica.

Meer informatie

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto's: Vincent Munier (leadfoto: adeliepinguïns); Ingo Arndt, naturepl.com, WWF; Natalie Bowes, WWF-Canada; Robert Harding Picture Library, National Geographic Creative, WWF