Ransuil

Natuurjournaal 10 december 2021

Nature Today
10-DEC-2021 - Ransuil rust roestend en fietsen en struinen door stuivende duinen.

Ransuilen verzamelen zich in de winter in groepen, dicht bij plekken waar veel eten te vinden is. Ze hebben voorkeur voor naaldbomen. Daarin verzamelen zich soms wel tientallen uilen. Dit fenomeen heet 'roesten', en is nu weer begonnen. Als het even kan, komen ransuilen elk jaar terug op dezelfde plek. Wordt een boom omgekapt, dan kan het zijn dat ze uitwijken naar een boom in de buurt. Heb je vorig jaar een boom met roestende ransuilen gezien? Dan is nu de tijd om weer te gaan kijken, want de ransuilen komen nu weer samen.

Groene specht

Is het nu te koud om naar buiten te gaan? Welnee! Op 18 december organiseert Natuurmonumenten een fietstocht voor iedereen die meer wil leren over natuur en de kou durft te trotseren. Eerst fiets je met een groep door de duinen, om onderweg meer informatie over het gebied te krijgen. Daarna volgt een excursie te voet, waarin je zelf ervaart hoe het is om als groene specht, boomleeuwerik of roodborsttappuit te leven op een plek waar het zand je dagelijks om de oren stuift. Wie weet zie je deze vogels zelf ook op deze dag! Meer informatie over deze excursie is hier te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Joerg Mager, Saxifraga; Martin Mollet, Saxifraga