Wolvin vestigt zich in Drenthe, mogelijk ook paarvorming   

BIJ12
15-DEC-2021 - In de provincie Drenthe heeft zich de afgelopen maanden een wolvin gevestigd. Het gaat om wolvin GW2090f. Mogelijk vormt zij een paar met wolf GW2397m, die hier ook meerdere keren is waargenomen. Dit staat in de rapportage die BIJ12 vandaag uitbracht over de activiteit van de wolf in Nederland in de periode van 1 augustus tot 31 oktober 2021.  

In de afgelopen periode is aan de hand van onder meer DNA-onderzoek de aanwezigheid van elf verschillende wolven aangetoond. Het gaat onder meer om de wolven in de bekende leefgebieden in Gelderland en op de grens van Brabant en Limburg. Daarnaast kwamen in deze periode 34 meldingen van (vermoedelijke) schade door wolven binnen bij BIJ12. In 26 gevallen bleek uit DNA-onderzoek dat het om een wolf ging.

Subsidie voor Drentse dierhouders

Zoals genoemd zijn twee wolven (GW2090f en GW2397m) actief in de regio Zuidwest-Drenthe en is de mannelijk wolf ook in Fryslân vastgesteld. De wolvin is inmiddels langer dan zes maanden aanwezig, wat betekent dat zij zich heeft gevestigd. Dit is voor de provincies Drenthe en Fryslân aanleiding om dierhouders te helpen hun schapen en geiten te beschermen. Dat gebeurt onder andere in de vorm van een subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen. Dit maakten de provincies gisteren bekend.

Een van de Nederlandse wolven

Territoria op de Veluwe 

Er is ook nieuws over de gevestigde wolven op de Veluwe. De wolvin van de Midden-Veluwe (GW960f) lijkt in de afgelopen periode wat naar het oosten van het gebied te zijn verdrongen door wolven uit de Noord-Veluwse roedel. De grenzen van wolventerritoria veranderen van jaar tot jaar, hoewel de kerngebieden vaak hetzelfde blijven. In de kerngebieden worden de pups geboren en verblijven de jongen de eerste maanden. De rest van het territorium wordt gebruikt om zo effectief mogelijk te jagen op wilde hoefdieren. Deze buitenzones van territoria kunnen dus veranderen, zo ook die van de Noord-Veluwe richting de Midden-Veluwe. Dit kan bijvoorbeeld door de invloed van veranderingen in de wildstand of door de aanwezigheid van andere wolventerritoria in de nabijheid.  

Doodgeschoten wolf

Wolf GW1490m, die een territorium had op de Zuidwest-Veluwe, is op 1 oktober dood aangetroffen bij Stroe. Uit onderzoek blijkt dat hij is doodgeschoten. Omdat de wolf een beschermd dier is en doden ervan strafbaar is, loopt op dit moment een justitieel onderzoek om de dader te vinden. Het territorium van deze wolf lijkt inmiddels ingenomen door een welp van de Noord-Veluwse roedel (GW1889m).  

Bekijk hier de tussenrapportage met meer uitleg.

Tekst: BIJ12
Foto: Sjaak van Doorn