Kleine Zwaan Saxifraga

Natuurjournaal 17 december 2021

Nature Today
17-DEC-2021 - Kleine zwaan overwintert in Nederland en wakame plant zich voort op zee.

‘s Winters komen zwanen uit het hoge noorden naar Nederland om te overwinteren. De wilde zwaan is een bekende wintergast, die te onderscheiden is van ‘onze’ knobbelzwanen door de gele snavel. Maar niet elke zwaan met een gele snavel is een wilde zwaan. Op dit moment overwintert ook de kleine zwaan in Nederland. Deze zwaan komt uit Siberië om hier te overwinteren. Hij is, zoals de naam al zegt, kleiner dan de wilde zwaan. Als ze niet naast elkaar zitten is dat echter moeilijk te zien. Het verschil kun je het best zien aan de snavel: de kleine zwaan heeft veel minder geel in de snavel dan de wilde zwaan. Ook heeft de kleine zwaan in verhouding een kortere nek. Ze grazen op weilanden, grasvelden en akkers. De Veluwerandmeren en rond de grote rivieren zijn goede plaatsen om kleine zwanen te zien.

Wakame, met franjes in het midden

Wie wel eens sushi eet, kent wakame vast als de zeewiersalade die je bij de sushi kunt eten. Maar wist je dat wakame ook langs de Nederlandse kust gevonden kan worden? Het is oorspronkelijk een exoot, die zich algemeen heeft verspreid langs bijna de hele Europese kust – dus ook die van Nederland. Wakame groeit extra hard in de herfst en maakt dan franjes aan langs de buitenkant van het wier. Deze bevatten hun voortplantingsstructuren. De franjes zijn groot en kun je ook gemakkelijk met het blote oog zien. Je kunt wakame zien als het droog ligt, maar nog beter is om door het wateroppervlak te kijken. Bijvoorbeeld vanaf de waterkant of een drijvende steiger. Wakame is bruin als het onder water groeit. Pas na verhitting vallen de bruine pigmenten uit elkaar, en verschijnt de typische groene kleur van zeewiersalade.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan Nijendijk, Saxifraga; Mick Otten, Stichting Anemoon