Porphyrio porphyrio. Purperkoet

Natuurjournaal 27 december 2021

Nature Today
27-DEC-2021 - Zeldzame purperkoet strijkt neer in Nederland, berkenweerschijnzwam te zien.

Oplettende vogelaars in Zuid-Holland werden afgelopen week verrast door de komst van een purperkoet. Deze zeldzame vogel komt in Europa alleen voor in Spanje, Portugal en op Sardinië. In Nederland was de soort, tot vorige week, nog nooit waargenomen! Purperkoeten zijn fraaie vogels, met een donkerblauw of paars verenkleed, een felrode snavel en felrode poten met lange tenen; zeker weten een opvallende dwaalgast. Purperkoeten zijn normaal gesproken standvogels, die dus niet naar andere landen trekken als de winter komt. Wat de purperkoet in Zuid-Holland doet, zal de tijd leren.

Berkenweerschijnzwam

Op de berk kan je af en toe een rare zwarte vergroeiing vinden. Er wordt dan al snel gezegd dat het een ‘kankergezwel’ is, maar dat klopt niet. Deze keiharde zwarte uitstulpingen zijn het gevolg van een paddenstoel, de berkenweerschijnzwam, in het buitenland bekend als chaga. Het is een zwakteparasiet, er was dus al iets met de boom aan de hand. Deze zwam maakt de berk dood en helpt daarna met het opruimen ervan. Wat je ziet is een steriel uitgroeisel van de zwam, die verder zijn werk doet binnenin de boom. Vruchtlichamen ervan worden zelden gezien. Deze chaga wordt medicinale werking toegeschreven. Nu het blad van de bomen is gevallen, zijn ze gemakkelijk te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN