Kuifmees Saxifraga

Natuurjournaal 30 december 2021

Nature Today
30-DEC-2021 - Zoek de kuifmees in het naaldbos en de baardman in het riet.

De kuifmees is een mees die redelijk veel broedt in Nederland. Toch zie je hem minder vaak dan bijvoorbeeld de koolmees en de pimpelmees omdat hij minder regelmatig tuinen bezoekt. Kuifmezen zijn territoriale vogels, maar in de winter trekken wel groepjes zwervende jongen rond. Zij zijn nog op zoek naar een eigen territorium om in te broeden. Kuifmezen eten doorgaans insecten. In de winter, wanneer er weinig insecten te vinden zijn, schakelen ze over op zaden van naaldbomen. Hoog in de boomtoppen vliegen ze van tak naar tak, op zoek naar de lekkerste zaden. Je kunt ze misschien niet gemakkelijk zien als ze hoog in de boom zitten, maar ze hebben wel een herkenbare roep. Luister eens of je de kuifmees kunt horen en kijk dan (met een verrekijker) of je hem misschien ook ziet vliegen.

Luister hier naar het geluid van de kuifmees (Bron: Lars Lachmann).

Baardman in het riet in de winter

Ook de mooie baardman kan het hele jaar door gezien worden. Het is een typische rietvogel, die je in de zomer in grote uitgestrekte rietvelden kunt vinden. In de winter zwerft hij wat rond en kan dan ook op plekken met minder riet, bijvoorbeeld bij sloten, gevonden worden. Het dieet van de baardman verandert ook. Net als de kuifmees eet hij ‘s zomers insecten. In de winter eet hij het riet waar hij zich het hele jaar door in bevindt. Let eens op tijdens een winterse wandeling, misschien komt je route wel langs riet waar baardmannetjes zich in schuilhouden!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luuk Vermeer, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga
Geluid: Lars Lachmann, Xeno-Canto