Dodemansduim Saxifraga

Natuurjournaal 31 december 2021

Nature Today
31-DEC-2021 - Vuurwerk onder water en vogels hopen op weinig knallen.

Deze jaarwisseling is het tweede jaar op rij met een vuurwerkverbod. Of er alsnog veel geknald zal worden, moeten we afwachten. Op een minder opvallende plek zijn de hele winter de mooiste kleuren te vinden: onder water. Ook in onze eigen Oosterschelde, Grevelingenmeer en Noordzee barst het van de kleuren. Bontgekleurde naaktslakken, koralen, vissen en kokerwormen: samen zorgen ze voor een heel scala aan verschillende kleuren die niet alleen op Oudjaarsavond te bewonderen zijn. Boven water is het weer overwegend grijs, maar onder water is de verwachting plaatselijk tropisch (gekleurd). Meer informatie over ons ‘onderwatervuurwerk’ is hier te vinden.

Vliegende knobbelzwanen

Mensen hebben verschillende meningen over het vuurwerkverbod. Vogels niet: zij zijn allemaal bang voor vuurwerk. Bij elke knal schrikken ze op, wat de hele nacht veel energie kost. In januari dit jaar was nog dagenlang te merken dat ganzen en zwanen veel meer rondvlogen dan de dagen voor oud en nieuw. Voor de natuur is een vuurwerkloze jaarwisseling dus de meest zorgeloze jaarwisseling. Ook op radarbeelden is te volgen hoe vogels reageren op vuurwerk. Dit kun je via deze website zelf ook waarnemen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Eric Gibcus, Saxifraga (leadfoto: dodemansduim); Bart Vastenhouw, Saxifraga