Merel Saxifraga

Natuurjournaal 1 januari 2022

Nature Today
1-JAN-2022 - Merel en das in de winter.

Gelukkig nieuwjaar! Hopelijk wordt het een mooi jaar waarin we weer volop van de natuur kunnen genieten. 2022 wordt ook het jaar waarin de merel extra aandacht krijgt. Vogelbescherming en SOVON hebben deze soort namelijk tot vogel van het jaar uit geroepen. De merel is de talrijkste broedvogel van Nederland, maar eigenlijk weten we er maar weinig vanaf. Sinds 2016 is de populatie Nederlandse merels fors afgenomen. Dat komt onder andere door het usutu-virus, maar dit verklaart niet helemaal waarom er zoveel minder merels zijn. De merel is dus mysterieuzer dan je misschien dacht. Extra reden om de vogel in 2022 in de gaten te houden! Het komende jaar zullen er initiatieven opgestart worden om meer over de merel te weten te komen. Iedereen kan hieraan meedoen. En blijf vooral ook genieten van de merel die de voertafel in de tuin bezoekt.

Dassen

Dassen houden in de winter geen winterslaap, maar ze zijn wel minder actief. Soms schuilen ze dagenlang in hun burcht. Ook zijn ze zwaarder in de winter, omdat ze in de herfst een vetlaag opbouwen om de winter door te komen. Op dit moment hebben de vrouwtjes nog een reden om zwaarder te zijn: ze zijn drachtig. Bevruchte eicellen bevinden zich al sinds de zomer in hun lichaam, maar hebben zich pas de laatste weken ontwikkeld tot embryo. Over een paar weken zullen de jonge dassen worden geboren in de dassenburcht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga