Dunsteeltje VOOR EENMALIG GEBRUIK

Natuurjournaal 5 januari 2022

Nature Today
5-JAN-2022 - Dunsteeltje in poelen en winterkoning geniet van zachte winter.

In de winter en de lente is het dunsteeltje te vinden. Dit zeewier groeit in getijdenwater en zout water. Je kunt het wier goed onder water heen en weer zien wuiven in heldere getijdenpoeltjes, waar het vaak groeit. Waar de naam dunsteeltje vandaan komt, wordt duidelijk als je goed naar dit wier kijkt. Het lijkt breed te zijn, maar aan de basis is het steeltje heel dun. Dunsteeltje groeit goed in de winter. Als het warmer wordt, verdwijnt de soort weer.

Je zou het niet verwachten, maar de winterkoning is absoluut geen ‘koning van de winter’. Sterker nog: dit vogeltje kan helemaal niet goed tegen koud weer. Winterkoninkjes blijven het hele jaar in Nederland. Tijdens lange periodes van vorst sterven er veel. We kunnen dus aannemen dat het op dit moment wel goed gaat met de winterkoning. De afgelopen dagen is het abnormaal warm voor de tijd van het jaar en dit heeft invloed op veel soorten. Maar de winterkoning zal nu waarschijnlijk weinig last van het weer hebben. Dat kan de tweede helft van de winter veranderen, want dan is er koud weer voorspeld. Lees hier meer over de winterkoning.

Winterkoning

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Frank Perk, stichting Anemoon; Luuk Vermeer Saxifraga