Zachte naaldvaren Saxifraga

Natuurjournaal 11 februari 2022

Nature Today
11-FEB-2022 - Op zoek naar planten in de stad en slecht nieuws voor de blauwe kiekendief.

Onbedoeld loop je vaak voorbij aan de natuur om je heen. Helemaal op een plek zoals Utrecht Centraal. Gebruik ook eens op deze plekken de Nature Today-app om te zien welke soorten je daar nu tegen kunt komen en laat je verrassen. Binnen één kilometer van Utrecht Centraal kan je vandaag tot wel elf zeldzame plantensoorten ontdekken. De zachte naaldvaren en de winterakoniet bijvoorbeeld. Welke planten zijn er nu bij jou in de buurt te zien, en welke ken je al?

Blauwe Kiekendief

Met de blauwe kiekendief gaat het niet goed in Nederland. Er zijn op dit moment maar acht broedparen. Dat maakt de soort één van de zeldzaamste roofvogels van Nederland. In de winter is de kans dat je een blauwe kiekendief ziet wel wat groter. Broedvogels uit het noorden trekken dan door Nederland en overwinteren hier. Extra handig is dat de bruine kiekendief en de grauwe kiekendief in het zuiden overwinteren. Als je nu een kiekendief ziet, is de kans dus groot dat het een blauwe is. Houd de lucht boven riet, op akkers en in de duinen in de gaten. Misschien zie je hem wel overvliegen, met zijn vleugels in de kenmerkende v-vorm.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Hidde Hofhuis en Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga (leadfoto: zachte naaldvaren); Piet Munsterman, Saxifraga