Wolf

Aangereden wolf op A67 blijkt afkomstig uit België

Provincie Noord-Brabant
28-FEB-2022 - De wolf die op 17 januari 2022 werd aangereden op de A67 ter hoogte van Ekenrooi bij Eindhoven, blijkt afkomstig uit België. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het wolf GW2432m is: een welp van de Belgische Hechtel-Eksel-roedel. Deze roedel is vernoemd naar het dorp Hechtel-Eksel, ten zuiden van Valkenswaard in België, waar de roedel zijn domicilie heeft.

DNA-onderzoek

Wolf

Uit het DNA-onderzoek van de aangereden wolf bleek deze negen maanden oud en geboren rond 19 april 2021 in het Belgische Hechtel-Eksel. De meeste jonge wolven beginnen te zwerven als ze anderhalf jaar zijn. Deze wolf was dus op vrij jonge leeftijd al gaan zwerven.

Wolven in West-Europa worden nauwgezet gemonitord. De sporen die ze achterlaten worden onderzocht en de verkregen gegevens worden in een database bewaard.
Individuele wolven krijgen op basis van hun gevonden DNA een code. Zo is precies zichtbaar hoe ze zwerven door grote gebieden. Daarbij is gebleken dat ze in korte tijd wel duizend kilometer kunnen afleggen, op zoek naar een geschikt eigen territorium.

Autopsie

Na de aanrijding is de wolf op 17 januari overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Center (DWHC) van Universiteit Utrecht in Utrecht. Dit instituut verrichtte sectie en deed een veterinair onderzoek. Wageningen Environmental Research (WenR) deed het dierecologisch onderzoek. Hierbij werd het dier onderzocht op onder meer conditie, leeftijd en maaginhoud. Zo’n onderzoek is onderdeel van de interprovinciale afspraken over hoe we omgaan met de wolf en hoe aanrijdingen met wolven worden afgehandeld. 

Het DNA-onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Environmental Resarch in opdracht van provincie Noord-Brabant.

Wolf

Tekst: Annelies Cuijpers, provincie Noord-Brabant
Foto's: Leo Linnartz, Stichting Ark Natuurontwikkeling