Kraanvogel

Natuurjournaal 2 maart 2022

Nature Today
2-MRT-2022 - Kijken naar kraanvogels en berken lopen leeg.

Kraanvogelliefhebbers opgelet! Kraanvogels die in het zuiden overwinteren trekken nu over Nederland. De wind is gunstig en er zijn de afgelopen dagen al duizenden trekkende kraanvogels gezien. Zondag en maandag waren heel goede dagen, maar vandaag is ook nog een prima dag om naar buiten te gaan en de lucht in de gaten te houden. Zo’n sliert overtrekkende kraanvogels is altijd weer een spectaculair schouwspel. Ze kunnen overal in Nederland overvliegen, maar de kans dat je kraanvogels ziet wordt wel groter naarmate je verder in het zuiden woont.

Als je nu bomen gaat zagen (dat mag nog tot 15 maart, daarna begint het broedseizoen), dan kan je zien dat in de boom de sapstroom al op gang is gekomen voor het nieuwe jaar. Vooral bij berken is dat dan heel opvallend, de stompen ‘bloeden’ water. Dat berkensap is direct drinkbaar en heeft een wat zoetige smaak. Vooral in Scandinavië en Oost-Europa en Rusland is het een traditionele drank. Om grotere hoeveelheden te oogsten zijn verschillende tapmethoden voorhanden. Het is ook mogelijk om van veel sap bijvoorbeeld berkenwijn te maken.

'Bloedende' berk

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN