Geveltuin - eenmalig gebruik

“Iederéén kan zorgen voor meer groen in de omgeving!”

Provincie Noord-Brabant
21-MRT-2022 - “In een groene woonomgeving zijn mensen gelukkiger en gezonder,” weet Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek. Op 4 april vindt de jaarlijkse Nationale Groendag plaats in Oss. “We willen die dag inspiratie zijn voor iedereen die grond bezit. Niet alleen de overheid kan iets doen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit.”

Openbaar groen waar buurtbewoners voor zorgen

Roel van Dijk van Stichting Steenbreek is ervan overtuigd: iederéén kan zorgen voor meer groen in de omgeving. “Verdroging, biodiversiteit, klimaatadaptatie; mensen denken te vaak dat de overheid dit vraagstuk moet oplossen. Maar iedereen kan bijdragen aan een groene omgeving. Zeker als je bedenkt dat bijna de helft van de grond in Nederlandse gemeenten in particulier bezit is,” betoogt hij.

Jaarlijkse inspiratie

Jaarlijks organiseert Stichting Steenbreek samen met een gemeente en andere instanties een Nationale Groendag. Vanwege corona gingen de laatste twee edities niet door. Roel van Dijk: “Elk jaar delen we met een thema inspiratie om de omgeving groener te maken. We bespraken het vergroenen van de schoolpleinen, we organiseerden tegel eruit- groen erin. Zo proberen we meer bewustzijn te krijgen voor het belang van groen in de omgeving. Er zijn inmiddels zoveel onderzoeken die aantonen dat mensen gezonder zijn in een groene omgeving. In weinig groene woonomgevingen komen 33 procent meer mensen bij de huisarts met depressieve klachten, dan in heel groene woonomgevingen, heeft onderzoekster Jolanda Maas aangetoond.”

Particuliere tuinen

Boomtuin

De Nationale Groendag 2022 wordt op 4 april gehouden in Oss. Van Dijk: “Dit jaar gaan we inspiratie opdoen over het thema ‘samen verantwoordelijk’. Het zijn niet alleen de gemeenten en grote instanties die kunnen zorgen voor meer groen in de woonomgeving. Juist particuliere tuinen kunnen veel groener. Daarmee maken ze een buurt levendiger, vriendelijker; en de mensen die er wonen blijer en gezonder.”
Daarnaast hebben groene tuinen nog veel meer voordelen. “Een groene tuin kan het veranderende klimaat veel beter opvangen. Bij stortbuien loopt niet meteen alles onder, maar kan het regenwater in de grond zakken voor de planten en bomen die er staan. Bovendien heb je koelere huizen met een boom die schaduw creëert. En met een paar struiken lok je vogels, insecten en andere dieren naar je tuin. Goed voor de biodiversiteit.”

Nationale Groendag

Op 4 april begint de Nationale Groendag om 10.00 uur in Theater De Lievekamp in Oss. De dag wordt gehouden voor iedereen die professioneel betrokken is bij de thema’s van Steenbreek. In de ochtend vertellen sprekers hoe ze inwoners, ondernemers en anderen betrekken bij het vergroenen van de leefomgeving.

Groene parkeerplaatsen met waterbergingZo koppelt Erwin van Laethem gedrag aan machine learning. Hij is voormalig CEO van Essent en tegenwoordig partner en business developer van Scone. Hij weet daardoor precies hoe je mensen in beweging krijgt voor de energietransitie. In zijn keynote deelt hij zijn inzichten die relevant zijn voor de thema’s van Steenbreek. Ook komt hij met praktische voorbeelden.

Co-creatie in de praktijk

In de middag gaat onder andere centrummanager Jack van Lieshout, van de gemeente Oss, op pad met de deelnemers van de Groendag. Roel van Dijk: “Jack maakt in de gemeente Oss samen met ambtenaren, ondernemers en bewoners plannen om straten en buurten te vergroenen. Bij hem draait het om co-creatie. Jack laat zien hoe hij dat voor elkaar krijgt.”

Berm met inheemse beplanting

Deelname aan de Nationale Groendag is gratis voor deelnemers van Steenbreek. Opgave kan via de website van de Nationale Groendag.

Tekst: Annelies Cuijpers, provincie Noord-Brabant
Foto's: Stichting Steenbreek