Locustella luscinioides. Snor

Natuurjournaal 25 april 2022

Nature Today
25-APR-2022 - Snor is terug en gewone wolzwever bezoekt de tuin.

In rietvelden en moerassen is het lage ‘gesnor’ van de snor weer te horen. Dit kleine bruine vogeltje overwinterde helemaal onder de Sahara, maar heeft zijn weg naar Nederland weer gevonden. De snor verstopt zich graag in het riet en heeft geen opvallend uiterlijk. Daarom zul je de soort sneller horen dan zien. De zang is zoals geen andere vogel die heeft; het lage gebrom lijkt wel op dat van een trillende kookwekker. Deze vogel zingt vaak ‘s nachts. Mocht je ‘s avonds tijdens een wandeling genieten van de ontluikende lente, houd dan je oren open voor de snorrende snor.

Luister hier naar het geluid van de snor (Bron: Beatrix Saadi-Varchmin)

Gewone wolzwever

Als je in de tuin van het mooie weer geniet, kijk dan eens naar de insecten die rondvliegen. Op dit moment vliegt de gewone wolzwever namelijk. Dit is een soort die ook regelmatig tuinen bezoekt. De gewone wolzwever lijkt wel wat op bijen of hommels. Het is echter een vlieg, en hij kan niet steken. Door te doen alsof hij op stekende insecten lijkt, wordt de gewone wolzwever zelf minder snel aangevallen door roofdieren. Het verschil is goed te zien als hij eet. Bijen en hommels kunnen niet stil hangen en vliegen zigzaggend heen en weer. De gewone wolzwever hangt daarentegen doodstil tegenover een bloem, en eet dan de nectar. Echt stil hangt hij niet: hoewel het lijkt alsof de vliegt niet beweegt, gaan de vleugels wel driehonderd keer per seconde op en neer!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Janus Verkerk, Saxifraga; Pieter van Breugel, Saxifraga
Geluid: Beatrix Saadi-Varchmin, Xeno-canto