Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

WWF Nederland
15-MEI-2022 - Vier zwarte neushoornstieren zijn vanuit twee reservaten in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. De translocatie liep op rolletjes en was de zoveelste verhuizing mogelijk gemaakt door het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners.

De zwarte neushoorn is een ernstig bedreigde diersoort, waar er nog maar 5600 van zijn in heel Afrika. BRREP wil het aantal zwarte neushoorns weer omhoog krijgen door ze te beschermen tegen stropers en ze meer ruimte te geven. Het project breidt leefgebieden van de zwarte neushoorn uit en verplaatst ze waar nodig naar gebieden met meer overlevingskansen.

Select gezelschap

De vier jongvolwassen mannelijke neushoorns zijn speciaal voor deze translocatie geselecteerd. Ze zijn verhuisd om inteelt in de twee reservaten, Weenen Nature Reserve en Ithala Game Reserve, te voorkomen en de genetische diversiteit van de zwarte neushoornpopulaties te waarborgen. Een belangrijke voorwaarde als je een gezonde populatie bedreigde dieren wilt veiligstellen. Maar de verhuizing was ook bedoeld om gevechten tussen de stieren te voorkomen. Zo leeft er in een van de reservaten een dominante stier die maar beter niet uitgedaagd kan worden door een jonger mannetje. In een reservaat met de beperkte omvang van Weenen kan het leiden tot hevige gevechten, uitbraken en zelfs de dood van een van de dieren.

Een nieuw begin

Een ervaren team van vangers en dierenartsen voerde de operatie uit. Ze verdoofden de dieren vanuit de lucht en tilden de dieren met de helikopter uit de bush. Op beter toegankelijk terrein lieten ze de neushoorns weer zakken, zaagden de scherpe punt van de hoorns en laadden ze in grote kratten. Het Game Capture-team bracht ze vervolgens met vrachtwagens veilig naar hun nieuwe leefgebied. De verhuizing is een primeur voor dit wildreservaat want deze stieren zijn de allereerste zwarte neushoorns op hun grond. Ze zullen er een soort vrijgezellengroep vormen om later te kunnen worden ingezet om in nieuwe gebieden de genetische variëteit te verhogen.

De zwarte neushoorns worden door het Game Capture-team met vrachtwagens naar hun nieuwe leefgebied gebracht

Voordat de neushoorns werden vrijgelaten in hun nieuwe onderkomen, voorzag WWF-partner Wildlife ACT elke neushoorn van een zender die op de net afgezaagde hoorn geplakt werd, zodat ze de eerste maanden na hun vrijlating in de gaten kunnen worden gehouden met volgapparatuur. Wildlife ACT is gespecialiseerd in het monitoren en beschermen van bedreigde diersoorten.

BRREP

Het Black Rhino Range Expansion Project is een samenwerkingsverband van Ezemvelo KZN Wildlife en WWF. Het project zoekt actief naar veilige leefgebieden voor de zwarte neushoorn, op land van lokale gemeenschappen en particuliere grondbezitters. Meer ruimte met voldoende voedsel maakt dat er meer jonge neushoorns geboren kunnen worden. Met zogenaamde translocaties worden neushoorns van hun oude naar hun nieuwe leefgebied gebracht. Dat ligt vooral in KwaZulu-Natal maar er worden steeds meer zwarte neushoorns naar andere provincies van Zuid-Afrika en buiten Zuid-Afrika verhuisd. De methode met de ‘air-lift’ is de snelste en minst stressvolle manier om neushoorns uit hun oude leefgebied te halen.

Tekst: Ellen de Wolf, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Elke van Gils (leadfoto: zwarte neushoorn wordt verplaatst met een 'air-lift'); Casey Pratt