Schimmels van ver weg: exoten zijn dichterbij dan u denkt

Nederlandse Mycologische Vereniging
9-JUN-2022 - Exoten zijn planten, dieren of schimmels die hier van nature niet thuishoren. Sommige soorten verbreiden zich ongeremd en worden dan invasief genoemd. In een online lezing op maandag 13 juni vertelt Kees van Vliet meer over de exotische schimmels in Nederland.

Exoten zijn door menselijke activiteiten hier terechtgekomen. Vooral bij schimmels is vaak lastig vast te stellen of dat het geval is. Toch zijn er diverse exotische schimmels in ons land, waarvan sommige als invasief worden beschouwd.

In een online lezing op maandag 13 juni, gaat Kees van Vliet dieper in op wat exoten zijn en welke exotische schimmels we in Nederland kennen. Daar zijn ook invasieve soorten bij die gevreesd worden omdat ze een ernstige ziekte veroorzaken in bomen, zoals de essentaksterfte.

Traliestinkzwam, vaak gevonden bij geïmporteerde bamboe

Andere soorten leiden jarenlang een onopvallend bestaan. Zij kunnen bij gunstige omstandigheden echter de kop opsteken en tot problemen leiden. De roetschorsziekte is hiervan een voorbeeld. Ook zijn er soorten die alleen gedijen in situaties die door de mens zijn geschapen. Daarbij valt te denken aan de invoer van bamboe en andere uitheemse planten. Veel exoten veroorzaken (nog) geen zichtbare problemen, zoals de fraaie Favolaschia calocera (bovenaan afgebeeld)Maar we moeten alert zijn op ecologische effecten die op langere termijn kunnen optreden. Het netwerk van vrijwillige waarnemers is daarbij onmisbaar. 

Meer informatie

  • De online lezing wordt kosteloos aangeboden door de Nederlandse Mycologische Vereniging. Ook niet-leden zijn welkom en speciale voorkennis is niet nodig. Inloggen kan op maandag 13 juni vanaf 19:15 uur via deze link. De lezing begint om 19.30.

Symptomen van essentaksterfte in het Kocherwald, Duitsland

Tekst: Kees van Vliet, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Bernard Spragg (leadfoto: Favolaschia calocera), Wikimedia Commons; Valmary Arnaud, Wikimedia Commons; Sarang, Wikimedia Commons