Vanaf eind april mogen we de eerste gierzwaluwen weer verwachten

Natuurjournaal 10 juni 2022

Nature Today
10-JUN-2022 - Gierzwaluw heeft kuikens en huisspitsmuis plant zich volop voort.

Uit spleten en kieren in gebouwen kan elk moment gepiep van jonge kuikens komen. Niet alleen de huismus, maar ook de gierzwaluw krijgt in deze periode kuikens in gebouwen. Na het uitkomen worden de jongen door beide ouders verzorgd. Die moeten nu druk aan de slag: voor het voeren van de jongen verzamelen gierzwaluwen honderden insecten tegelijk. Die geven ze in een soort voedselbal aan de jongen, wel zo efficiënt! Jonge gierzwaluwen zijn binnen een paar weken volwassen en kunnen dan gelijk goed vliegen. Dat moet ook wel, want de eerste vier jaar van hun leven broeden ze nog niet, en brengen ze vliegend door!

Huisspitsmuis

Ook bij huisspitsmuizen is het voortplantingsseizoen in volle gang. Dat is niet zo vreemd, want die periode duurt lang: van februari tot november. Zo halverwege het jaar kan een vrouwtje al twee of drie nestjes gehad hebben. Dit jaar is het misschien wel extra belangrijk dat er veel spitsmuizen geboren worden. Het is namelijk een slecht jaar voor onder andere bosmuizen, een geliefde voedselbron van uilen. Als er minder muizen te vangen zijn, stappen uilen en roofvogels over op spitsmuizen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga