Nieuwe app helpt ernstig bedreigde karetschildpadden te beschermen

WWF Nederland
19-JUN-2022 - Een nieuwe app – genaamd SEE Shell – moet de illegale handel in schildpadproducten tegengaan en zo de ernstig bedreigde karetschildpad beter beschermen. De app kan met artificial intelligence en beeldherkenning bepalen of een product gemaakt is van het schild van een karetschildpad, en met succes: de applicatie is voor maar liefst 94 procent nauwkeurig.

Het prachtige schild van de met uitsterven bedreigde karetschildpad wordt al eeuwenlang gebruikt voor het maken van sieraden en souvenirs. In honderd jaar tijd werden miljoenen karetschildpadden gedood voor hun schild, nu leven er nog zo’n 15.000 tot 25.000 vrouwelijke karetschildpadden in het wild. De app SEE Shell kan een grote rol spelen in het beschermen van deze bijzondere dieren.

Souvenir kopen? Gebruik de app

De app kan door iedereen gebruikt worden. Toeristen kunnen checken of hun souvenirs gemaakt zijn van echte schildpadden, wetshandhavers en rangers zullen de app gebruiken om illegale handel te identificeren en bestrijden. “Dat de app echt van namaak kan onderscheiden is een belangrijke innovatie”, vertelt Nathalie Houtman, oceanenexpert bij WNF. “Het is ontzettend moeilijk om deze producten uit elkaar te houden, waardoor winkeliers en toeristen onbewust bijdragen aan de illegale handel.”

Door een foto van het product te uploaden, kan de SEE Shell-app met 94 procent zekerheid aangeven of het gemaakt is van echte karetschildpad of ander materiaal zoals bot, zeeschelp of kokosnootschaal. SEE Shell maakt gebruik van 'deep learning'-technologie die foto’s van gebruikers vergelijkt met een databank met ruim 4.000 echte en namaak-schildpadproducten. Hoe meer beelden worden gemaakt, hoe duidelijker de omvang en locaties van de illegale handel worden. Aan de hand van de gegevens uit de app – ontwikkeld door SEE Turtles en ondersteund door WWF – kan worden bepaald waar handhaving en bescherming het hardst nodig zijn. Zo draagt de app bij aan de bescherming van karetschildpadden.

Tekst: Stéphanie van den Merkhof, Wereld Natuur Fonds
Foto: Mike Workman, Shutterstock WWF