Kafue National Park, Zambia

Doorbraak in herstel Kafue Nationaal Park als een van Afrika's grootste natuurgebieden

WWF Nederland
9-JUL-2022 - De regering van Zambia en de natuurbeschermingsorganisatie African Parks ondertekenden op 1 juli 2022 een twintigjarige overeenkomst voor de bescherming van het Kafue Nationaal Park in Zambia. De overeenkomst zal grote vooruitgang teweegbrengen in de bescherming en het effectieve beheer van Kafue, een van de tien grootste nationale parken van Afrika.

Het park is van grote waarde voor de biodiversiteit en de sociaal-economische ontwikkeling van het land en voor het levensonderhoud van lokale gemeenschappen. Het partnerschap maakt grote investeringen mogelijk in alle aspecten van het beheer van het Kafue Nationaal Park.

Verbetering beheer en infrastructuur

Met een bijdrage vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij heeft African Parks via een Priority Support Plan laten zien wat er mogelijk is als zij het mandaat krijgen. Hiermee heeft African Parks de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling en het beheer van Kafue NP. Er is geïnvesteerd in de bouw van een nieuw commandocentrum tegen stroperij, herstel van bestaande infrastructuur en tweeduizend kilometer aan wegen, ondersteuning van anti-stroperij-operaties met zowel helikopters als vliegtuigen, voltooiing van een wildtelling vanuit de lucht en het realiseren van 150 vaste banen. Ook is de Zambiaanse regering geholpen bij het betalen van de salarissen van de rangers.  

African Parks krijgt het volledige mandaat om een breed beheersplan uit te voeren. Tot de prioriteiten voor 2022 behoren verdere verbetering van wegen om de toegang voor bezoekers te verbeteren, ontwikkeling van faciliteiten en projecten voor de lokale bevolking, een verbeterd communicatienetwerk en de ingebruikname van het ultramoderne anti-stroperij-commandocentrum.  

Toeristische bestemming van wereldklasse

Het 22.400 vierkante kilometer grote Kafue Nationaal Park is half zo groot als Nederland. Het ligt in 's werelds grootste grensoverschrijdende natuurreservaat, de Kavango-Zambezi (KAZA TFCA), dat zich uitstrekt over vijf landen: Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. KAZA is opgericht om de rijke natuur te beschermen en tegelijk de levensomstandigheden van de doorgaans arme bevolking te verbeteren, bijvoorbeeld door werkgelegenheid in natuurbescherming en toerisme te bieden. Met zijn gevarieerde natuur en grote biodiversiteit, waaronder olifanten, grote roofdieren en honderden soorten vogels, heeft Kafue het in zich om een uitzonderlijke toeristische bestemming te worden en de gemeenschappen rond het park van werk en inkomsten te voorzien.

Kennedy Mbundi, lid van antistroperij-unit Kafue NP

Droomfonds

De realisatie van het mandaat was niet mogelijk geweest zonder de steun van het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij aan het Wereld Natuur Fonds (WWF), Peace Parks Foundation (PPF) en African Parks (AP). De Droomfondsbijdrage van 16,9 miljoen euro is bedoeld om de vijf KAZA-partnerlanden te helpen bij het veiligstellen van het grensoverschrijdende natuurgebied, onder meer door het creeëren van ‘safe havens’, wildlife-corridors, het veiligstellen van de vrijstromende rivieren en sociaal-economische ontwikkeling van het gebied. Met het nu bevestigde partnerschap is een belangrijke mijlpaal richting dit doel behaald.

Busanga Plain, Kafue Nationaal Park, Zambia

Herstel van wildpopulaties

Christiaan van der Hoeven van WWF-NL, een van de drie partners die het Droomfonds in KAZA ten uitvoer brengen:

“Met de ondertekening van dit mandaat zijn we verzekerd van genoeg steun voor de komende twintig jaar voor het beheer van Kafue Nationaal Park. De veiligheid van het park zal als een magneet werken op wild, zoals de vele olifanten die in de Zambezi-regio rust en voedsel zoeken, maar dit niet genoeg vinden. De huidige situatie waarin we een bijna leeg park hebben zal snel veranderen tot pre-stroperij-tijden waarin veel meer wild rondliep, in enorme aantallen en met een grote diversiteit aan soorten. Dit zal een grote aantrekkingskracht hebben op toeristen. Het park is enorm en biedt veel potentieel voor groei in toerisme. Dit betekent werkgelegenheid en inkomsten voor de lokale bevolking. Het Wereld Natuur Fonds is blij dat met het veiligstellen van dit grote park olifanten vrij kunnen bewegen van Botswana naar het noorden van Zambia, zonder in conflict te komen met mensen. Een belangrijk puzzelstukje is nu gelegd in het complete Zambezi-landschap.”

Tekst: Ellen de Wolf, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Frank Weitzer, African Parks (leadfoto: Kafue Nationaal Park, Zambia); Neil Ever Osborne, WWF-US