Kleine watersalamander juveniel Saxifraga

Natuurjournaal 19 juli 2022

Nature Today
19-JUL-2022 - Kleine watersalamanders worden ‘groot’ en braamsluiper op trektocht.

Onder het wateroppervlak van zoet water hebben de afgelopen weken ware metamorfoses plaatsgevonden. Jonge amfibieën kropen uit het ei en ontwikkelden zich, van klein larfje met vinnen tot klein diertje met vier pootjes. Dat is niet anders bij de kleine watersalamander. Zij werden geboren met twee voorpootjes en kieuwen. Inmiddels hebben veel jonge kleine watersalamanders vier pootjes en longen, en zijn ze klaar om op het land te leven. Watersalamanders leven namelijk het grootste deel van het jaar op het land. Pas in de paartijd zoeken ze het water op. Zo ver is het nog niet voor de jongen van dit jaar. Zij zullen de komende twee tot drie jaar op het land leven en opgroeien, en zijn daarna pas volwassen. Hoe snel jonge watersalamanders volwassen worden, hangt onder andere af van het water waar ze in geboren zijn. In ondiepe plassen warmt het water snel op, en kan de metamorfose snel gaan. In kouder water kan het soms lang duren voor de larven opgroeien. Soms overwinteren ze zelfs als larve in het water waar ze geboren zijn.

Braamsluiper

De braamsluiper is klaar met broeden in Nederland en vertrekt weer naar het zuiden. Daarin doet hij iets unieks: hij overwintert in Oost-Afrika, en dat doen niet veel vogelsoorten. Echt opvallend zal het vertrek van de braamsluiper waarschijnlijk niet zijn. Deze vogel heeft geen bont verenkleed, zingt alleen in mei en houdt zich ook het liefst schuil in de bosjes. Maar samen met de braamsluiper zullen ook veel andere zomergasten langzaam het land weer verlaten. Dan wordt het ineens wel opvallend dat het ‘s ochtends vroeg stiller is in bos en duinen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; Jan Nijendijk, Saxifraga