Tweekleurige smalboktor Saxifraga

Natuurjournaal 28 juli 2022

Nature Today
28-JUL-2022 - Boktor op bloemen en oranjetipje slaat de zomer over.

Pop van een oranjetipje

Boktorren zijn makkelijk te herkennen aan hun lange antennes. Het lijken wel de hoorns van een bok, en daar hebben ze natuurlijk ook hun naam aan te danken. Boktorren hebben een slechte reputatie, omdat de larven hout eten. De volwassen kevers leven van plantensappen, nectar en stuifmeel. Veel soorten zijn op schermbloemigen te vinden, zoals de algemene tweekleurige smalboktor die hierboven te zien is.

Niet alle vlinders vliegen in de zomer. Voor het oranjetipje is het jaar allang weer afgelopen, na juni zie je ze eigenlijk niet meer vliegen. De rupsen hebben zich in het voorjaar volgegeten aan pinksterbloem en look-zonder-look. Daarna zijn ze omhoog geklommen en hebben zwaaiend aan hun eigen spinseldraden een plek in een struik of boom gezocht. Aan een tak of stengel hebben de rupsen zich vervolgens ingesponnen tot pop. Daar zitten ze nu, bruin en onopvallend, net een takje. Zo zitten ze de zomer uit en overwinteren ze, wachtend op het voorjaar.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ab H. Baas, Saxifraga; Kars Veling, Saxifraga